Den avslører at byplanleggerne hittil ikke har vært bevisste nok på hvilke følger et stort antall hjemmeboende eldre kommer til å få, og hvilke føringer det bør gi for hvordan kommunene bør planlegge.

Planlegging ser ut til å ta for gitt at alle er friske, oppegående og i arbeid – eller at de er så immobile at de er plassert på institusjon. Noen mellomting synes ikke å eksistere. Byplanlegging ser ut til å ta utgangspunkt i de unges barnefamilienes behov, og glemmer dem som ikke bruker bil og heller ikke har sterke armer til å bære handlevarer hjem fra bussen.

Til tross for snakket om eldrebølge, har norsk politikk et betydelig etterslep med hensyn til planlegging for seniorsamfunnet, som vi er på vei inn i. Eksempelvis bør det finnes langt flere leiligheter på sentrale steder som kan gjøre det mulig for enslige eldre å flytte fra sine store eneboliger. Dette ville gjøre tilværelsen behageligere og mindre besværlig for dem, og ville frigjøre hus og fortetningsmuligheter for yngre generasjoner.

Eldre fremstilles ofte som en byrde, mens realiteten er at de aller fleste er ved god helse og godt livsmot og klarer seg aldeles utmerket. Samfunnsordningene må utformes slik at denne situasjonen vedvarer lengst mulig, til beste for den enkelte, for pårørende og for samfunnet som helhet.

En ny kartlegging utført av Statistisk sentralbyrå viser at en langt høyere andel av folk mellom 55 – 64 år er i arbeid i dag enn for ti år siden. Norge er blant landene med høyest yrkesdeltakelse av eldre i verden, og avgangsalderen i Norge er nå på høyde med det den var før AFP ble innført.

Stadig flere ønsker også å fortsette å jobbe etter at de har fylt 70 år. Også på dette området henger politikken etter, ettersom vi fortsatt har en formell aldersgrense for pensjonering som ble satt den gang eldres helse var betydelige skralere enn i dag. Det er på tide at den justeres, slik at eldre kan få jobbe så lenge de ønsker og kan gjøre nytte for seg. Dette vil gi økt livsglede, økt produktivitet og vil redusere samfunnets omsorgsutgifter.

Det er mye å hente på en mer offensiv seniorpolitikk.