Daglig kan vi lese om innovasjon i media. Gründerskap har blitt allemannseie, og vi som jobber tett på innovasjonsmiljøene erfarer nyskaping, fornyelse og entreprenørskap i praksis i Agder. Miljøene finnes blant både nyetablerere og i etablert næringsliv.

Endring er ingen nyhet, men det høye tempoet innen entreprenørskap er noe nytt.

Utviklingen skjer svært raskt og den preger hverdagen vår på ulike måter. Det som tidligere tok flere år å utvikle, er nå klart til lansering i løpet av noen få måneder.

Dette fører til økt grad av fokus for den enkelte og vi blir påvirket av nyskapningene som lanseres på løpende bånd, enten vi ønsker det eller ikke.

Hva menes egentlig med trendskifte, endringer og nyskapninger?

I 2007 lanserte Apple første versjon av Iphone og nyvinningen tok verden med storm. Allerede i dag er det mange som mener at levetida til smartphones blir kortvarig, og at helt nye kommunikasjonsverktøy vil ta over.

Vi vil gradvis gå over til å bruke smarte wearabels som «snakker sammen». Briller, ringer og ørepropper som har biometriske sensorer vil bli en del av vår daglige kommunikasjonsutrustning.

Det vil også komme armbånd på markedet, som vil fungere som informasjonskanal og som responderer på stemmebruk.

Teknologien gjør oss mer tilgjengelig, både på arbeidsplassen og i privatlivet. Dette endrer måten vi jobber på og kommuniserer. Datatilgang, automasjon og kunstig intelligens påvirker verdikjeder.

Økt kundeinnsikt gir økt konkurransekraft og denne innsikten stiller større krav til å forstå brukernes / kundenes atferd, behov og utfordringer.

Som forbruker eller kunde øker forventningene, men også mulighetene, til å tilfredsstille våre behov i hverdagen. Dette åpner opp nye dører for de aktørene som jobber iherdig, hver eneste dag, med å utvikle morgendagens løsninger.

Kunstig intelligens (AI) er blant teknologiene som det siste året har fått mye oppmerksomhet. Allerede nå preger teknologien vårt samfunn.

Det har, i flere sammenhenger, blitt stilt spørsmål om hvordan dette vil påvirke moralen og etikken. Dette er vanskelige spørsmål som ikke er lett å besvare, men eventuelle problemstillinger vil være på dagsorden i årene framover også når det gjelder denne teknologien.

I Agder har vi klart å etablere et faglig tungt miljø innenfor utvikling av kunstig intelligens.

Denne teknologien er banebrytende innenfor sitt felt og bidrar allerede til økt effektivitet på tvers av bransjer. Vi har derfor kun sett starten på en teknologi som vil bli avgjørende på flere områder i årene framover, og teknologien som utvikles på Sørlandet er allerede etterspurt over hele verden.

Oppstartsselskapet Anzyz Technologies har gjort seg bemerket i det internasjonale markedet, og har sågar fått en britisk investor til å bli interessert i teknologien de har utviklet.

Det spirer og gror i gründermiljøet på Sørlandet, og det er derfor med stor glede jeg sender en hyllest til eksisterende gründere, framtidige gründere og alle de som jobber med gründere.

Summen av all den innsatsen som legges ned vil skape morgendagens bedrifter og arbeidsplasser.

Jeg sender samtidig en like stor hyllest til eksisterende næringsliv i Agder, som legger til rette for nyskaping og som samtidig går i bresjen for å satse på morgendagens løsninger.