Den nedslående målingen for det største regjeringspartiet kommer samtidig med en undersøkelse som viser at tilliten til Jens Stoltenberg er på et lavmål. Ifølge VG har 60 prosent av befolkningen lite tillit til statsministeren. Selv blant sine egne står ikke Stoltenberg høyt i kurs. Én av tre Ap-sympatisører vender tommelen ned.

Striden om sykelønnsordningen har vært en påkjenning for Stoltenberg og hans regjering. Både LO og NHO gikk til frontalangrep på regjeringen, som de første dagene forsvarte forslaget i sykelønnssaken med nebb og klør, for så å bli tvunget til et pinlig tilbaketog.

Mens Ap går på en kraftig smell på MMI-målingen, kan regjeringskollegene SV og Senterpartiet notere en liten fremgang. Det betyr at velgerne legger hovedansvaret for sykelønnsrotet på Ap. Mange er skuffet over at regjeringen vil frata arbeidstakere faglige rettigheter. Det rammer Ap med full tyngde. Dommen over statsministeren er også knusende.

I dag er misnøyen med Stoltenberg og regjeringen tema i Aps sentralstyre. Her skal det legges en strategi for å gjenopprette tilliten. Et viktig spørsmål er hvordan Ap skal bli troverdig, når partiet snakker om å stå vakt om arbeidstakernes rettigheter. I øyeblikket er forholdet mellom LO og Ap meget anstrengt. Et vedtak i sentralstyret betyr lite hvis det ikke følges opp.

Under innspurten i valgkampen i august i fjor, oppfordret Jens Stoltenberg velgerne til å stemme rødgrønt for å slippe spill, spetakkel og omkamper, slik som i Bondevik II-regjeringen. I stedet for den ro og orden Stoltenberg lovet, har vi fått intriger og kaos.

Flertallsregjeringen har til overmål prestert det kunststykket å hisse på seg sine støttespillere i Stortinget. Mangelen på kommunikasjon er skrikende. Når regjeringen tar for gitt at den automatisk skal få flertall i Stortinget for forslag den fremmer, provoserer det mange i de rødgrønne partiene. De vil ha seg frabedt å bli redusert til stemmekveg. Stoltenberg og hans regjering har en vei å gå for å gjenopprette tillit — og skape ro og orden.