Det som skjer på venstresiden er i så måte historisk i norsk sammenheng. For norsk partihistorie og politisk historie har vært preget av de rene av hjertet. De kompromissløse ideologer som har vært allergiske mot ethvert samarbeid over ideologiske skigarder med sikte på regjeringsdannelse. Et samarbeid med kompromisser som kunne skape pletter på partifanene.

Jens Stoltenberg bryter derfor en hundreårig historie i norsk arbeiderbevegelse med sin samarbeidsinvitt til SV og Sp. Thorbjørn Jagland antydet riktignok i et lettsindig øyeblikk på et landsmøte at han kunne tenke seg å samarbeide med Høyre, men det må ha vært en av hans forsnakkelser.

I denne sammenheng tenker vi ikke på det borgerlige regjeringssamarbeidet i ulike varianter som har funnet sted siden 1963, men på de grenseoverskridende samarbeidsprosjekter som har preget det parlamentariske liv i andre europeiske land.

Mens de norske partiene har fremstått som størknede avstøpninger, har de politiske partiene i våre naboland vist en langt større fleksibilitet når det gjelder å vandre over ideologiske skillelinjer. Danske partier har hatt tradisjon for å «vandre over midten». I Finland var Paavo Lipponens «regnbueregjering», fra 1995 til 2003, sammensatt av handlingsorienterte partier fra SV til Høyre med usedvanlige evner til ideologiske tilpasninger. Og i Tyskland har sosialdemokratene tatt De Grønne inn i regjeringsvarmen.

I dette perspektivet fremstår samarbeidsvegringen her hjemme som et særnorsk fenomen. Med de konsekvenser det har når det gjelder evnen til å skape handlingsdyktige regjeringer. Skal man få handlingsdyktige regjeringer må man gi avkall på noen hjertesaker. Det er mulig å samarbeide om de store linjene i politikken selv om man må gi avkall på ulike hjertesaker. Paavo Lipponens regjering viste hvordan det brakte Finland ut av et økonomisk uføre.

Samarbeidsutfordringen i norsk politikk i dag er å finne på den borgerlige side. Det er enkel aritmetikk at skal Bondevik-regjeringen overleve stortingsvalget neste år, må den finne en samarbeidsløsning med Frp. Lytter man til Erna Solberg, Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim, lyder det som om de forbereder et kollektivt politisk selvmord i 2005.