Vi har lenge visst at det har vært lavere terskel for å bli sykmeldt i Norge sammenlignet andre land. Spørsmålet har mer vært hvorfor det er slik. Forskning tyder på at økonomiske virkemidler virker inn og nå har en rapport fra Proba samfunnsanalyse, laget på oppdrag fra Arbeids— og sosialdepartementet, slått fast at en raus sykelønnsordning er forklaringen.

Forskerne har sammenlignet sykefraværet i Norge og seks andre land i årene 2006-2012, der Norge kommer «dårligst» ut. Forskjellene mellom Norge og de andre landene kan ikke forklares med ulik praksis, forskjellig arbeidsstyrke eller annerledes arbeidsmarked. Og dermed er det bare en konklusjon: de ulike landenes sykepengeordninger.

Da saken ble kjent gjennom Aftenposten tidligere i uka, ble den kjente netthandel-grûnderen Einar Øgrey Brandsdal brukt som eksempel. Han innførte nemlig bonusordninger for de som ikke meldte seg syke. Dukket man opp hver dag i tre måneder, fikk man 3000 kroner. Greide man et helt år uten fravær, fikk man totalt 15.000 kroner. I den perioden var sykefraværet hos Brandsdal nede i to prosent og det var en halvering.

Den historien bygger under forskningsresultatet fra Proba, men viser likevel at justering av sykelønnsordningen har kompliserte utfordringer. For det må ikke bli en ordning hvor de som blir syke blir straffet. Likevel mener vi at det er på tide å se på denne velferdsordningen. Velferdsstaten vokser og vi vet at den ikke er bærekraftig om få år, da eldrebølgen vil kreve mer fra samfunnet. Alle steiner må snus.

Internasjonal forskning på dette feltet viser også en annen interessant ting. Arbeidsgivere som må betale ut sykepenger, anstrenger seg mer for å inkludere de syke i arbeidslivet. Ordningen i Norge med at arbeidsgiver betaler for korttidssykmeldte og folketrygden betaler for langtidssykemeldte, mener mange forskere kan være verd å se på. Dette kan bedre fraværsprosenten.

Det er vanskelig å diskutere sykelønnsordningen i Norge, den har lenge vært hellig. Men vi har problemer vi må løse. Også fordi mange mener at sykelønnsordningen er så god, at den nærmest virker motsatt av intensjonen. I praksis blir den ekskluderende. Den blir en felle.