Landbruksutvalget i Vest-Agder Høyre er svært positive til høringen fra LMD. Den er svært grundig, og det foreslås endringer i konsesjonsloven, jordloven og odelsloven. Landbruksutvalget mener utviklingen i landbruket og dagens lovgivning er i utakt. Tiden er moden for nytenkning innen landbruksnæringen — og endringer i konsesjonslov, jordlov og odelslov er en god start.

I Vest-Agder har landbruket betydning i alle kommuner. I noen kommuner er landbruket viktigste næring bortsett fra offentlig tjenesteyting. Landbruket er preget av småskala og fragmentert eiendomsstruktur. Det har vært en kraftig reduksjon av aktive bruk, men de bruk som drives har økt sin produksjon. Mye produksjon foregår på leid jord. Stort sett produseres melk og kjøtt og noe grønnsak. Gjengroing og svakt drift av små jordbruksarealer er et problem. Skogressursen er viktig, men mange små bruk mangler aktiv drift.

Vest-Agder Høyres Landbruksutvalg mener det viktigste målet innen landbrukspolitikk bør være selvforsyningsgrad av mat, og vern av produksjonsjord slik at vi kan sikre matproduksjon også i fremtiden. Den private eiendomsretten er svært viktig, og det er viktig å verne om private arbeidsplasser.

I høringen foreslås det å heve arealgrensene for konsesjonsplikt og odel fra 25da fulldyrka og overflatedyrka jord til 35da. Konsesjonsloven har til formål å regulere og kontrollere omsetningen av fast eiendom for å oppnå et effektivt vern om landbrukets produksjonsarealer og slike eier- og bruksforhold som er mest gagnlige for samfunnet. De fleste gårdsbruk trenger betydelig mer dyrket jord til sine produksjoner. Landbruksutvalget kan derfor ikke se at forslaget om å heve arealgrensen fra 25 til 35da vil svekke vernet om landbrukets produksjonsarealer. Forslaget vil derimot verne om den private eiendomsretten, og det vil kunne stimulere til økt omsetning av gårdsbruk. Videre bør det også være mulig å heve arealgrensene opp mot 50da.

Videre hindrer priskontrollen omsetning av landbrukseiendommer, og den kan svekke den private eiendomsretten. Ved å endre priskontrollen slik det er foreslått i høringen, kan man stimulere til økt omsetning av eiendommer. Passive eiere vil trolig bli mer villige til å selge til aktive eiere dersom eiendommen kan selges til markedspris.

Priskontrollen slik den er i dag, kan ha en negativ effekt på satsing i landbruket. Landbrukseiendommer kan få en prisvurdering som er betydelig lavere enn kostnadene ved å investere i for eksempel nye moderne driftsbygninger. Resultatet av lave prisvurderinger kan være at landbruket ikke har god nok sikkerhet til å få lån til investeringer. Dette setter en stopper for satsing og produksjon. Vest-Agder Høyres Landbruksutvalg er positive til å oppheve priskontrollen på ubebygde skogeiendommer.

I høringen foreslås det en rekke vilkår for å oppfylle driveplikten ved at bortleie oppheves, bl.a. kravet om at leieavtalen må være minst 10 år. Driveplikten er viktig for at ikke dyrka jord skal gro igjen. Svært mange gårdbrukere er avhengige av leiejord for å drive en lønnsom produksjon. Oppfyllelse av driveplikt ved bortleie bør derfor videreføres. Vi kan være med på at kravet om 10 års leieavtale fjernes, men det bør være krav om en viss lengde på leieavtalen for å sikre forutsigbarheten til leietaker.

Landbruksutvalget anbefaler ikke fritak fra driveplikten dersom det viser seg umulig å leie bort jorda. Da bør eier drive jorda selv, eller eventuelt få hjelp av landbrukskontoret i kommunen til å finne noen som kan drive jorda. Ved å ha en streng driveplikt, vil man kunne redusere leieprisene på jorda slik at det blir mer lønnsomt å drive for de som driver jordbruk.

Innlegget er forkortet. Red.