Forskning og statistikk taler tydelig om levekårsproblemer og likestillingsmanko i Agder-fylkene og om sammenhengen mellom disse feltene. Fædrelandsvennen har belyst temaet grundig den siste tida. Det som har havnet i skyggen, er den nye historien om likestilling som skrives i vår landsdel. Et ferskt utsnitt: «Fritt valg – 10-årssatsingen for likestilling på Sørlandet» har fått 800.000 friske kroner fra Utdanningsdirektoratet fordi metodene vi utvikler har nasjonal interesse.

Agder kan bli en pilotregion for likestilling i utdanning!

«Fritt valg» ble satt i gang av Agderrådet fordi det var politisk vilje til å gjøre noe med de spesielle utfordringene i sør. Det langsiktige målet er å få bedre kjønnsbalanse i arbeidslivet. Navnet på satsingen viser til to viktige dimensjoner: For det første handler det ikke om en statsfeministisk pekefinger som skal fortelle folk hva som er best for dem. Tvert imot skal det bygges mot og selvfølelse til å ta egne, frie valg. For det andre blir det tatt på alvor at det tar tid å endre inngrodde mønstre. Minst ti år.

Satsingen retter seg mot hele utdanningsløpet fra barnehage til universitet og har et spesielt fokus på gutter. Det er pilotenheter i begge fylkeskommunene, i fem kommuner og på UiA. Finansieringen er et spleiselag mellom regionale og statlige partnere.

Vi i «Fritt valg» opplever at misforståelser rundt likestilling kan skape forståelig skepsis. Når vi får forklare hva vi ønsker og vil, oppstår ofte engasjement og velvillighet. Likestilling handler ikke om å begrense mennesker. Likestilling handler ikke om et kjønnsløst samfunn. Det handler heller ikke om å benekte biologiske ulikheter mellom kjønn eller mellom enkeltindivider. Det handler om å gjøre noe med urettferdighet som ikke trenger å være der. Sosiale mønstre og rammer kan være med å begrense oss som mennesker, og det ønsker vi å gjøre noe med. Likestilling handler om at individer skal få leve ut sitt fulle potensial uten å være hemmet av kjønn, hudfarge, funksjonsnivå eller seksuell orientering.

I flere av barnehagene som deltar i «Fritt valg» har personalet gjort nye, sjokkerende oppdagelser: Når de ser seg selv på film, kommer det tydelig fram at gutter og jenter forskjellsbehandles. Gutter blir mye oftere tiltalt med navn enn jenter. Gutter oppmuntres for hva de får til, jenter for hvor snille de er. Gutter blir mye oftere enn jenter møtt med øyekontakt. Å se dette blir en stor inspirasjon til endring og utvikling av ny metodikk. For å likestille gutter og jenter.

Gutter som skal velge utdanning og yrke får tydelige negative reaksjoner når de velger yrker som oppfattes som feminine. «Homo» er den som vil jobbe i barnehage, i frisørsalong eller på aldershjem. Slike gutter får altfor ofte kjenne at de ikke sees på som ekte menn. Eller som et unntak som bekrefter regelen om hva en mann er. Når vi i «Fritt valg» fokuserer på mulighetene det gir å være mann i en barnehage, blir det spennende og attraktivt. Pilotprosjektet i Kristiansand kommune legger til rette for at ungdomsskolegutter kan hospitere i barnehager. Betydelig flere gutter enn det er plass til søker om å delta. Ved enkle grep er det blitt kult å være gutt og omsorgsperson.

Mange distriktskommuner på Agder opplever fraflytting. Flere jenter tar høyere utdanning, og sliter med å finne interessante jobber i hjemkommunen. I bygdene sitter ungkarene igjen. Vi tror ikke det er biologisk bestemt at det skal være slik. Derfor vil vi inspirere ungdommer til å tørre å ta utradisjonelle valg, og til å leve ut sitt fulle potensial. Mange mennesker får en aha-opplevelse når de tilegner seg lærdom og ferdigheter som tradisjonelt tilhører det andre kjønnet.

Lærere, rådgivere og foreldre som ikke er seg bevisst hvordan vi begrenser gutter og jenter, kan være med å forsterke den gamle kjønnsdelingen. Flere unge har fortalt oss hvordan de blir frarådet å velge det de har lyst på, fordi det er utradisjonelt. Og mange ungdommer slutter i videregående fordi de ikke trives med valget sitt. Ungdommer som får hjelp til å bygge mot, selvfølelse og indre motivasjon før de velger yrke, vil forhåpentligvis utvikle seg mer fritt, og få et bedre liv.

Å jobbe for likestilling er å bygge ned usynlige, uhensiktsmessige stengsler knyttet til kjønn. Framtidsrettede politikere på Agder har valgt å satse på «Fritt valg» og bevilger penger til et langsiktig, systematisk arbeid. Ting er tydeligere på Agder, og sentrale myndigheter ser at måten vi møter utfordringene på skaper nye tanker og metoder. Det tar ei stund å snu og trimme ei så solid skute som den sørlandske, men får vi det først til, kan det bli full fart og stø kurs framover!

En dårlig likestillingslandsdel skal bli til en god og vise vei for resten av landet.