Under et klimaseminar i Oslo denne uken begrunnet han pessimismen med Frp-effekten her i landet.

Norge er en av verdens mest opplyste og demokratiske nasjoner. Budskapet fra partiet som kniver med Arbeiderpartiet om å være landets største er at klimakrisen ikke er menneskeskapt. Mer enn hver fjerde velger støtter Frp. Persson har et poeng når han spør hvordan det kan være mulig å samle global folkelig støtte mot klimatrusselen når så mange opplyste nordmenn synes å avvise årsakssammenhengen ekspertene har dokumentert.

Norge er blant verstinglandene i verden på utslipp som truer klimaet hvis forurensningen fra olje— og gassindustrien regnes med. Norge har tjent seg søkkrikt på nettopp olje og gass. Det burde forplikte vårt land til å påta seg et særskilt ansvar for klimautfordringene verden står overfor.

På den internasjonale scenen ynder Norge å fremstille seg som et foregangsland i klimapolitikken. Vi betaler milliarder for å redde regnskogen, og vi er storkjøper av klimakvoter i u-land. Men på hjemmebane er det liten vilje til å gjennomføre restriktive tiltak som kan dempe utslippene.

I den norske valgkampen er klima og miljø sentrale temaer. Frp er alene om å avvise at klimaendringene er menneskeskapte. Likevel snuser partiet på regjeringsmakt. Med et Frp i posisjon kan klima bli den store taperen.

Over 300.000 mennesker dør hvert år som følge av klimaendringer. De aller fleste i fattige land. Det er rike land som har forårsaket klimakrisen, og de må også bære ansvaret for å snu utviklingen. For Norges del betyr det at milliardinvesteringer i regnskogfond og kvotekjøp i u-land må kombineres med radikale tiltak på hjemmebane.

I desember skal en ny, internasjonal klimaavtale signeres i København. Hvis Frp-holdningen i klimaspørsmålet gjennomsyrer folkemeningen i andre land i like stor grad som her hjemme, er det liten grunn til optimisme foran klima- og miljøkonferansen i den danske hovedstaden.