KRISTIANSAND og Arendal kommuner har garantert for til sammen 1,3 milliarder kroner til søppelforbrenningsanlegget på Langemyr i Kristiansand. Anlegget skal stå ferdig neste år. Da garantien ble stilt, gjorde kommunene det med bakgrunn i at Returkraft – som skal drive anlegget – får enerett på søppelbehandling. Nå er det ikke lenger så sikkert at monopolet kan opprettholdes. I så fall kan også garantiansvaret bli utløst. En sak fra Steinkjer er årsaken til usikkerheten som har oppstått.

Kommunestyret i Steinkjer vedtok i november i fjor å gi Ecopro AS enerett til å behandle avfall og kloakk. Eneretten skulle gjelde i 15 år. Selskapet eies av Steinkjer kommune og fem interkommunale renovasjonsselskaper. Norsk Industri brakte saken inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa), for å få belyst om kommunen hadde fulgt loven. Kofa konkluderte i forrige uke med at Steinkjer kommune foretok en ulovlig direkteanskaffelse da Ecopo AS fikk enerett til å behandle avfall og kloakk.

MANGE KOMMUNER gir egne selskaper enerett på å håndtere avfall. Norsk Industri har lenge presset på for konkurranseutsetting og har nå fått medhold i Kofa. Avgjørelsen er prinsipielt viktig. Den fastslår at kommuner ikke kan tildele sine egne selskaper enerett til å utføre tjenester uten å sette oppgavene ut på konkurranse, slik anskaffelsesregelverket tilsier.

Avgjørelsen i Kofa om at også avfallshåndteringen må konkurranseutsettes, kan føre til store økonomiske problemer for kommunale og interkommunale søppelanlegg. I verste fall kan store deler av grunnlaget for å drive falle bort. Returkraft, som skal drive det nye anlegget på Langemyr, eies av 18 kommuner på Sørlandet. Største deleier er Renovasjonsselskapet for Kristiansands-regionen.

I SEPTEMBER skal Klagenemnda for offentlige anskaffelser se på etableringen av Returkraft i Kristiansand. Da får vi svar på om den har skjedd etter regelverket, eller om kommunene her sør har begått den samme bommerten som trøndelagskommunene. For de brukte eneretten de har til å samle inn søppel som argument for å omgå reglene om anbud også når det gjelder behandling av søppel.