EU har de siste årene hatt betydelig fokus på maritim politikk. Årsaken er at de maritime regionene er viktige for EU, siden de står for 40 prosent av EUs bruttonasjonalprodukt og befolkning. Hvorfor er det viktig at vi i Agder bryr oss om hva som skjer i EU på dette området? Poenget er at også for Agder er maritime spørsmål av stor betydning, på grunn av landsdelens maritime beliggenhet, tradisjoner, næringsliv og reiseliv, transport og kystkultur. Mange av utfordringene i de maritime sektorene krever samarbeid og koordinerte løsninger mellom land og regioner.

Da EU vedtok sin maritime politikk i desember 2007, gikk de gjennom en lang prosess hvor ulike aktører på regionalt, nasjonalt og EU-nivå fikk komme med innspill. Også Agder kom med innspill til hvordan politikken skulle utvikles. Målet for EUs maritime politikk er å kunne møte utfordringer som globalisering, konkurranseevne, klimaendringer, bærekraftighet og maritim sikkerhet. EU mener at det er behov for bedre koordinering og samarbeid i Europa, og den felles maritime politikken skal derfor gå på tvers av alle politikkområder. Et av områdene EU ønsker å forbedre er koordinering og overvåkning av skipstrafikken i EUs farvann. Eksempler på dette er samarbeid mellom kystvaktene, og at de ulike nasjonale overvåkningssystemene for skipstrafikk kommuniserer bedre med hverandre.

EU ønsker også å lage et veikart for bedre marin arealplanlegging for å regulere konkurrerende og dels motstridende bruk av havområdene og dermed forvalte de marine ressursene på en mer bærekraftig måte. I dag er det ofte slik at en ikke ser sammenhengen mellom aktiviteten langs kysten og i havet, og følgene dette får for havet og økosystemene. Skagerrak er et slikt økosystem, og vi bør derfor legge opp til et godt samarbeid med regionene rundt Skagerrak for å forvalte området bedre. EU ønsker å fokusere på erfaringsutveksling av kystsoneplanlegging mellom medlemslandene, og etablere nettverk der man kan dele data fra ulike kyst— og havområder. For Agders del vil samarbeid innenfor EUs samarbeidsprogram for Kattegat og Skagerrak være viktig for bedre forvaltning og bærekraftig utvikling.

Et viktig samarbeidsområde er å sikre konkurranseevnen til den maritime transportsektoren i Europa. Det foreslås en ny felles havnepolitikk med fokus på havnenes rolle og betydning i det europeiske transportsystemet, som også vil fokusere på miljøspørsmål. Dette vil påvirke Agders skipsfartsnæring og vil trolig ha betydning for våre internasjonalt rettede havner.

Klimautfordringene og de konsekvensene disse vil ha på kystområdene har også fått en sentral plass i politikken. Kommisjonen vil sette i gang pilotprosjekter for å redusere effekter og tilpasse seg klimaendringene i kystområdene, samt støtte internasjonalt arbeid for å redusere luftforurensning og klimagassutslipp fra maritim sektor. Kommisjonen vil også støtte forskning som bedrer forståelsen av klimaendringene og effektene av disse på kystområdene. Man vil også opprette et marint europeisk forskningspartnerskap, for å bedre koblingene mellom akademia, industrien og offentlig sektor. Arbeidet regionen driver på forskning og innovasjon gjennom VRI Agder er viktige tiltak for dette.

EU vil også lage en kunnskaps- og innovasjonsbase for maritim politikk, med en egen søkerunde under 7. rammeprogram for forskning for å øke forståelsen for maritime spørsmål. Konkurranseevnen til de maritime næringsklyngene i Europa skal styrkes, hvor det også ligger muligheter for Agder. Kommisjonen vil fokusere på å fremme høy livskvalitet i kystområdene, gjennom maritim turisme og en database for EU- finansierte maritime prosjekter. Agders arbeid med opplevelsesturisme og felles markedsføring av regionen er viktige tiltak på dette området.

EUs nye maritime politikk vil på grunnlag av disse temaene øke samarbeidet og koordineringen mellom europeiske regioner. Agder har mye å bidra med på det maritime området, og har en del å lære av andre regioner i Europa. Det er derfor viktig med samarbeid om de felles utfordringene som Skagerraks sjøbasseng står overfor. Sørlandets Europakontor inviterer herved akademia, offentlig sektor og næringslivet til Sørlandets Kunnskapspark den 10. juni for å lære mer om mulighetene som ligger i EUs maritime politikk.