De understreker bibliotekenes oppgave for meningsutveksling diskusjon og samarbeid. Det er helt sentrale oppgaver for biblioteker, men de er også en forvalter av en viktig del av vår kulturarv og en informasjonsbank.

Les også :

Helt nye muligheter

Bibliotekets samlinger kan man bære med seg i lomma sier de to. Den digitale verden gir helt nye muligheter, men det er en grunn til at mange av oss fremdeles velger å lese fysiske bøker, papiraviser og foretrekker skrift på papir framfor det digitale. Det er flere grunner til det. Vi erkjenner villig at det ligger en konservatisme i valget av det fysiske framfor det digitale. Nye generasjoner vil lettere velge det digitale framfor det papirbaserte. Men, det er også kvaliteter i en fysisk bok som aldri den digitale kan ha. Både nye og eldre generasjoner leser bøker, men har stor nytte av det som er digitalisert. Digital informasjon gir tilgang på en helt annen informasjonsmengde med helt andre oppdateringsmuligheter enn tidligere. Samtidig har informasjonen lett for kun å bli det oppdaterte og ikke det som var kunnskapsstatus tidligere. Vi mister lett kunnskapen sett fra andre tidsperioders perspektiv.

Kulturarv av litteratur

Vår kulturarv. Bibliotekene er satt til å forvalte en kulturarv av litteratur. Det er en arv som til en viss grad kan digitaliseres, men ikke helt. Det fysiske er også en del av kulturarven. For mange av oss representerer bøkene også en helt annen leseopplevelse enn lesing på en skjerm.

«Å gå hyllelangs å snuse seg frem til den rette boken er kunnskapsløs utopi» skriver bibliotekarene. Vi tror ikke at den rette boka finnes, men opplever at de velfylte bokhyllene gir en bredde i kunnskap som lett forsvinner når man søker med søkeord digitalt. Bokhyllene gir assosiasjoner, man søker kanskje ikke så systematisk, men så finner man da også det uventede og får koblinger man ikke får digitalt. Det er ingen utopi å snuse seg frem langs bokhyller. Den italienske bestselgende forfatteren og forskeren Umberto Eco var en av dem som både er kjent for sin sans for å gå langs bokhyllene, snuse seg frem til bøker og samtidig både for sin kreativitet og evne til systematikk.

Biblioteker er steder for fordypning, refleksjon, debatt og sosial omgang. De er på sitt beste tilgjengelig for alle uansett bakgrunn.

Kunnskap kritisk for biblioteker. Bibliotekarene trenger, som det understrekes fagkunnskap for å magasinere og kassere bøker. Magasinering er for fremtiden og kassering er ugjenkallelig. En del av vår fagkunnskap ligger i erkjennelsen av vår manglende evne til å se fremtiden. Vi vet ikke hva slags kunnskap vi vil trenge, men vi vet at kunnskap alltid har vært og vil forbli viktig. Bibliotekene må ikke bli motebutikker for stadig skiftende trender.

Inkludere nye grupper

Bibliotekenes konkurransemessige fortrinn. Biblioteker er steder for fordypning, refleksjon, debatt og sosial omgang. De er på sitt beste tilgjengelig for alle uansett bakgrunn. Gode treffesteder med innhold er avgjørende for hvordan vi skal klare å inkludere nye grupper med nye innvandrere. De er viktige for alle de som skal kvalifisere seg, men også for dem som vil ha innhold og fordypning. De representerer tilbud på tvers av generasjoner og kulturelle grenser. Det er viktig, men også krevende. Det krever fornyelse og evne til å møte nye behov, men også evne til å holde fast i det gamle.