Samtidig er vi bevisste på hvilke verktøy vi som politikere har til disposisjon og hvilke som virker. Vi tror ikke store omveltninger på kort tid er veien å gå for å skape et mer bærekraftig samfunn.

Investere i grønn teknologi

Det betyr at vi ikke tror at det er realistisk å stoppe oljeproduksjonen i morgen, men heller investere mer av oljeformuen vår i ny grønn teknologi. Vi tror ikke det er realistisk å forvente at vi skal slutte helt å kjøre bil, men vi vil legge til rette for nullutslippskjøretøy og et godt kollektivtilbud.

Det betyr at vi ikke tror at det er realistisk å stoppe oljeproduksjonen i morgen, men heller investere mer av oljeformuen vår i ny grønn teknologi. Vi tror ikke at vi kan vedta at det næringslivet skal satse grønt, men vi ønsker å fokusere offentlige støttemidler mot utvikling av grønn konkurransekraft og teknologiutvikling for å stimulere til dette. Det offentlige må også være sitt ansvar bevisst i form av offentlig innkjøp. For Norge samlet representerer det offentlige omkring 400 milliarder i innkjøp årlig. Denne innkjøpskraften kan rettes mot grønn, innovativ teknologi. Kort oppsummert, vår klima— og miljøpolitikk er bygget på at vekst og bærekraft lar seg kombinere.

Mulighet til å sette oss i førersetet

Skal vi nå målene vi har satt, krever det at vi også gjennomfører tiltak lokalt og regionalt. På Sørlandet har vi nå en unik mulighet til å sette oss i førersetet. Vår industri er ikke en del av problemet, men en del av løsningen.

Offshoreklyngen GCE NODE er verdensledende på sitt felt, og besitter en kompetanse og teknologi som vil være en viktig del av den omstillingsprosessen som denne næringen nå føler tett på kroppen.

En fallende oljepris har gjort at behovet for å overføre kompetanse og teknologi til nye mer bærekraftige næringer er blitt ytterligere aktualisert. Derfor var det ekstra viktig at vi nå har en regjering som ser potensialet og behovet i vår landsdel, og tildelte midler til oppstart av Sørlandslabben. Mechatronics Innovation Lab som den nå heter, vil være et svært viktig bidrag inn mot den omstillingsprosessen som næringen står overfor. Her har det blitt jobbet iherdig og godt både fra næringslivet, universitetet og politisk på tvers av partigrensene.

EYDE-nettverket

Det var også veldig gledelig at prosessindustrien med EYDE-nettverket ble tatt opp i det gode selskap,

gjennom tildelingen av statusen som National Center of Expertise (NCE).En slik status er langt mer enn gode ord, det vil gi mer penger til forskning og utvikling innenfor denne næringen. Nettverket representerer bedrifter som bidrar til reduserte utslipp gjennom en effektiv produksjon basert på norsk vannkraft.

Tilskuddsmidler

Vi har med andre ord kommet langt på Sørlandet, og det samarbeides godt mellom offentlig sektor, næringsliv og akademia. Det betyr derimot ikke at vi kan lene oss tilbake. Det er nettopp med å fokusere og styrke innsatsen på de områdene der vi allerede er sterke som gir best resultater. Derfor må vi sørge for at vi konsentrerer offentlig tilskuddsmidler til klimavennlig teknologi, fortsette å arbeide nasjonalt for å fremme gode prosjekter i landsdelen, og sørge for at det offentlige er en foregangsaktør for grønn teknologi. Det er ved å ta i bruk markedet i miljøets tjeneste at vi oppnår de målene vi har satt.