I dag er det ti år siden Agder Energi ble opprettet. Datoen 30. juni 2000 er blitt en milepæl i vår regions næringshistorie. Agder Energi er Norges tredje største kraftkonsern, og en pådriver for norsk fornybarsatsing. Vårt bidrag i Norges største vindkraftselskap SAE Vind, kabelprosjektet NorGer, samt vår sterke posisjon innen vannkraft, bidrar til å etablere Kristiansand som Fornybarhovedstaden. Denne posisjonen vil gi positiv effekt for hele landsdelen.

Fusjonen mellom Aust-Agder Energi, Kristiansand Energiverk og Vest-Agder Energiverk og dermed opprettelsen av Agder Energi kom i stand etter en prosess preget av turbulens og høy spenning. Å få alle eierkommunene med på tidenes største forretning på Sørlandet, var ikke enkelt. Mange kommunestyrer hadde ekstraordinære møter for å ta stilling til spørsmålet om fusjon, og enkelte kommuner valgte å selge seg helt eller delvis ut.

Ti år senere kontrollerer fortsatt 30 eierkommuner på Agder majoritetsandelen i Agder Energi. Mye er blitt sagt om hvorvidt det var riktig av kommunene å selge eller bli med videre. Min personlige oppfatning om saken er underordnet, men jeg tillater meg likevel å komme med noen fakta som viser at eierskapet i Agder Energi har vært og er en svært vellykket investering for agderkommunene.

Agder Energi har de siste ti årene utbetalt utbytter som beløper seg til om lag fem milliarder kroner. Selskapets arbeidsstyrke har vokst fra rundt 1 000 ansatte på fusjonstidspunktet til over 1 700 ved utgangen av 2009. Arbeidsplasser og kompetanse er med andre ord beholdt og utviklet i regionen. Agder Energi har bidratt med om lag 6,8 milliarder skattekroner, hvorav ansattes inntektsskatt utgjør 1,4 milliarder. Sist, men ikke minst, har Agder Energi vært en katalysator for næringslivet på Sørlandet. Årlig kjøper konsernet varer og tjenester av andre bedrifter i regionen for om lag 500 millioner kroner, og bidrar dermed til ytterligere lokal verdiskapning.

Etter min oppfatning er likevel langsiktigheten i kraftbransjen hovedargumentet for at agderkommunene gjorde rett da de investerte i Agder Energi. Investeringer i finansmarkedene kan gi eventyrlig avkastning, men risikoen og fallhøyden er selvsagt deretter. I lys av Terra-sakene er det også grunn til å peke på at slike investeringer krever kompetanse som bare finnes i høyt spesialiserte miljøer. For kommunale investorer, som skal forvalte sine innbyggeres langsiktige verdier, er kraftbransjen en trygg havn som gir solide årlige utbytter til lav risiko.

I dette perspektivet er det derfor mindre viktig at Agder Energi i dag trolig er verdt minst det dobbelte av verdien ved stiftelsen i 2000. Når jeg møter våre eierrepresentanter i kommunene, er det da også svært sjelden at noen uttrykker ønske om salg. Refrenget er snarere langsiktighet. Og nettopp i å opptre langsiktig, hviler det et stort ansvar på våre eiere.

Klimautfordringene og overgangen til fornybarsamfunnet gjør våre kraftressurser stadig mer verdifulle. Men skal Agder Energi lykkes i å møte stadig sterkere konkurranse i Norge og utlandet, er vi også avhengige av at våre eiere sørger for å opprettholde tilstrekkelige finansielle muskler i konsernet slik at vi kan gjøre nye investeringer i infrastruktur og fremtidig verdiskaping. Til gjengjeld vil dette øke verdien av våre evigvarende kraftressurser og gi økt verdiskaping og avkastning i fremtiden.

Et godt eksempel på en slik investering er NorGer-kabelen, en undersjøisk strømkabel mellom Norge og Tyskland. Dersom den blir realisert, vil kabelen skape betydelige merinntekter for Agder Energi og øvrige kraftprodusenter i regionen. NorGer vil også gi direkte skatteinntekter til de berørte kommunene Flekkefjord, Kvinesdal og Sirdal. Agder Energi har, sammen med Lyse og sveitsiske EGL, vært pådriver for prosjektet. En samlet norsk energibransje framhever nå viktigheten av kabler til utlandet, og arbeidet med NorGer har bidratt til å forsterke inntrykket av Agder Energi som ledende aktør innen fornybare energiløsninger.

Som sørlending er jeg stolt når vi lykkes med å skape og etablere nasjonale prosjekter i vår region. På Agder har vi nå et gryende universitet, vi har et offensivt næringsliv, med miljøer som er ledende innenfor fremtidsrettede næringer som vannkraft, vindkraft og solenergi, samt offshore installasjoner og operasjoner. Jeg tror det er sunt at næringslivet og verdiskapingen i vår region har utgangspunkt i våre naturressurser, og med vår lokalisering på spissen mot Europa, er jeg trygg på at vi fortsatt vil gjøre oss fortjent til posisjonen som Fornybarhovedstaden.

På vegne av alle ansatte som hver dag skaper verdier i samtlige datterselskap i Agder Energi, vil jeg derfor benytte denne anledningen til å gratulere alle sørlendinger med dagen!