Saken sto opprinnelig på trykk lørdag 26. juni 2010

Rekk opp hånda den som har begynt som sommervikar i en bedrift og senere blitt fast ansatt! Det er ganske mange.

En undersøkelse gjort blant 700 ledere i private bedrifter på oppdrag fra Manpower, viser at tre av fire bedrifter i Norge med sommervikarer i år, tidligere har ansatt ungdom som har vært ferievikarer.

På Sør— og Vestlandet svarer har 57 prosent av lederne at de har vært med å ansette tidligere sommervikarer i fast arbeid. Og innen norsk arbeidsliv er det eksempler på toppledere som har startet sin karriere som sommervikarer.

Denne uken har de unge sommervikarene gjort sitt inntog i norske bedrifter. Og om de ikke har overtatt butikken, så dominerer de i hvert fall deler av arbeidslivet i sommer. Bare i Dyreparken i Kristiansand jobber det nå mellom 500 og 600 unge sommervikarer.

Ja, forresten, alle sommervikarer er ikke ungdommer. Jonas Gahr Støre for eksempel, har sommerjobb som statsminister i noen av sommerukene. Og mange tipper at han ligger godt an til å få jobben fast etter hvert også…

Sommerjobb gir studenter og andre ungdommer en glimrende anledning til å prøve seg, vise seg frem - og legge et grunnlag for senere arbeidsmuligheter. Det gjelder å benytte anledningen. Ikke bare ligger muligheten for fast ansettelse der, skal vi tro undersøkelsen referert til over, men en sommerjobb gir muligheter til å skaffe seg både ny kompetanse og nyttig erfaring. Kjenne litt på livet som ligger foran, liksom. Dette handler ikke bare om penger inn på konto.

For arbeidsgivere er erfaringene med sommervikarer et viktig element i rekrutteringsarbeidet. Har noen gjort en god jobb som vikar, blir de husket. For når en bedrift eller det offentlige skal ansette en medarbeider, handler det om å besette stillingen med den rette personen.

Å ansette en person i fast arbeid er en av de viktigste - og dyreste – investeringene en arbeidsgiver gjør. Da gjelder det å finne frem til medarbeidere man er trygg på har riktig kunnskap, et klokt hode, den rette innstillingen til arbeidet og evnen til å bidra sosialt til et godt arbeidsmiljø.

Ikke minst det siste er viktig for en arbeidsgiver. En god arbeidsplass trenger medarbeidere som kan bidra positivt til en god bedriftskultur. I tillegg til å gjøre en god jobb selv, er det flere andre egenskaper som etterspørres: Det ligger stor verdi i å ansette folk som har respekt for sine kollegers arbeid, viser omsorg, bidrar med humør og ønsker å gjøre andre gode. For da oppstår som regel et lagarbeid som bringer bedriften fremover og oppover.

Hvis du er en av dem som denne uken har vært så heldig å få spasere inn på en for deg ukjent arbeidsplass, full av forventninger og spenning, så er det bare å kaste seg ut i det. Enten du skal stable varer, pleie eldre, kjøre bruskasser, vise vei til tømmerrenna, servere mat, re hotellsenger, svare på telefoner, legge asfalt, punche tall, eller skrive i avisen.

Et lite tips: Mange kan utføre de fleste sommerjobber. Færre er dem som kan gjøre jobbene med den rette holdningen. Og holdninger er noe en arbeidsgiver legger merke til. Det at man merker at du yter litt ekstra. Ikke at du skal la deg utnytte, men vis at du arbeider med glede, gir litt ekstra av de små tingene som kanskje betyr mer enn du tror; et smil, litt fleksibilitet, en god idé, litt vilje - og evne til å lære.

En slik investering fra din side kan gi stor uttelling senere i arbeidslivet; når studiene er over, eller tiden for fast arbeid er inne. Erfaringen gjennom sommerjobben er gull verd. Du får et innblikk i en bransje. Du lærer deg å være systematisk og punktlig, og får oppleve samspillet mellom kolleger, som er viktig for at en bedrift skal være god.

Et lite tips til: Noe av det verste en arbeidsgiver kan oppleve, er sommervikarer som kommer og ber om en ferieuke, eller to… Og det skjer stadig oftere. Akkurat det har Norsk Studentunion bekreftet. Den mener trenden er et utslag av dårlig, statlig studiefinansiering. Lån og stipend strekker ikke til. Derfor må studenter jobbe deltid gjennom hele året, og har behov for ferie om sommeren, som alle oss andre.

Mulig det. Men hvis du først har fått sommerjobb, bør du holde på den så lenge du får ha den, og benytte sjansen til å stå på. Du vil garantert får en nyttig erfaring, og et fortrinn som kan bane vei for deg inn i arbeidslivet. Sett i det lyset, er det lurt å gi avkall på ferieturen.

Oppfordringen til sommervikarene som i disse dager er på plass i bedriftene på Agder, fra alle oss som nå går ut i ferie, må være at du benytter sjansen til å vise hvem du er.

Da blir sommeren garantert morsom - og så får du betalt i tillegg.