I denne saken må politikerne og administrasjonen høre på fagfolk med erfaringer fra lignende saker som er dokumentert.

To uavhengige innen handel har tidligere uttalt seg i VT, Roy Michaelsen og Karl-Jan Søyland.

Ikke marked for to sentere

Roy Michaelsen, har førstehåndskunnskap om butikkdrift på Sørlandet, etter mer enn 25 år som varehandelkonsulent og bedriftsrådgiver. Han har tidligere uttalt seg om at det ikke er marked for to kjøpesentre i Vennesla, og at senteret må ligge i tilknytning til gågaten.

Karl-Jan Søyland, tidligere leder av Norsk sentrumsutvikling har uttalt «Det eneste som kan få meg til å være positiv til kjøpesenter, er hvis man klarer å integrere det som en naturlig del av eksisterende sentrum».

Kommunal og moderniseringsdepartementet (KMD) gir Transportøkonomisk institutt (TØI) i oppdrag å innhente, sammenstille og systematisere dokumentert kunnskap om sammenhenger mellom handel, tilgjengelighet, og bymiljø. De har i den forbindelse utarbeidet en helt fersk rapport.

Sentrumsgatene

Vi har hentet noen utdrag fra denne rapporten: «Hvis et kjøpesenter i bykjernen skal bidra til positiv utvikling kan det imidlertid ikke utkonkurrere de eksisterende sentrumsgatene. Et viktig grep var at det nye kjøpesenteret ble lokalisert tett på det eksisterende bysentrum. Det innebærer at de ligger tett på eksisterende handlegater, at de ikke gir overetablering av handelsarealer i sentrum og at senteret åpner seg mot sentrumsgaten slik at de bidrar til liv og aktivitet. Dersom kjøpesenteret i sentrum lokaliseres for langt fra eksisterende handlegater, har for store dimensjoner eller feil utforming, kan det gi negative effekter for gårdeiere og butikkdrivere i det eksisterende sentrum.»Til slutt når det gjelder erfaringer fra andre steder/sentrum, kan vi nevne noen eksempler: Bryne, Tvedestrand, og Lyngdal. Her har det ført til mange tomme butikklokaler i den eksisterende gågata, årsaken er at

senteret ligger litt utenfor gågaten.

Integrert i eksisterende gågater

Derimot har vi steder som Drammen, Asker, og Mosjøen, der kjøpesenteret har blitt en styrke for handel i sentrum. Årsaken er senterne mer eller mindre er integrert til de eksisterende gågatene, for eksempel Asker med 50 meter fra gågata.

Ut ifra disse opplysningene mener vi det er viktig at Svendsen får gjennom planene om et kjøpesenter i tilknytning til gågata, dette for å bevare den eksisterende handelsstanden samt gårdeiere, butikkdrivere, og ikke minst ivareta de eldre som har etablert seg i sentrum, for å ha tilknytning til de eksisterende butikklokalene.

For å unngå enda flere tomme butikklokaler i dagens sentrum, er det avgjørende at «posehandelen» forblir i dagens gågate. Og at vedtaket forblir om at det kun skal etableres butikker på 1500 m2 i Otraparken.