Rundt 8800 kom til Norge i samme måned. Det er bortimot umulig å spå hva som vil skje de nærmeste månedene.

Europa er uten kontroll og registrering av nye asylsøkere ved deler av yttergrensene. Den store flyktningstrømmen i oktober er spesielt alvorlig siden vinteren nærmer seg i Sør-Europa. Denne migrasjonen krever mye bedre koordinering og oppfølging i Europa, men den er først og fremst et problem for land som Syria, Afghanistan, Irak og Eritrea som mister mange av sine mest ressurssterke innbyggere og som lider under militære konflikter. Det bidrar ikke akkurat til stabilitet rundt Syria når FN-appellene om økonomisk støtte til flyktningleirene i nabolanda bare oppfylles med 30 — 40 %. Det blir også rapportert fra Afghanistan at elevtallet i enkelte klasser går ned fordi mange gutter reiser til Europa etter å ha mistet håpet etter 35 år med krig.

De riktige prioriteringene

For de politiske partiene i Norge er den nye situasjonen krevende, men det er samtidig viktig å få åpen diskusjon for at vi sammen kan gjøre de riktige prioriteringene. Det er mange spørsmål en kan stille seg i denne sammenhengen.

Høyre og Frp legger opp til i sitt utkast til bistandsbudsjett for 2016 at 7,3 milliarder skal brukes på flyktningtiltak i Norge. Dette er en økning på 5,4 milliarder fra i år. Dette er et overraskende ut fra de innspillene Frp hadde i valgkampen for et par måneder siden. Da uttalte både Siv Jensen, Per Sandberg og Carl I. Hagen at det var mye mer effektivt å hjelpe flytningene i nærområdet til Syria. Nå har prioriteringene blitt snudd opp ned, og det foreslås å bruke milliarder av disse bistandskronene her i landet - langt unna nærområdet til asylsøkerne. Dette skjer samtidig med at FN melder at statsapparatet i Libya og Burundi og andre land er i ferd med å bryte sammen og at behovet for humanitær hjelp vil øke neste år.

Militære operasjoner

Jeg tror også at det er nødvendig å se mer kritisk på norsk deltakelse i militære operasjoner i utlandet og på eksport av militært utstyr i en ustabil verden. Sist uke kom det hele 817 afghanske asylsøkere til Norge. At så mange afghanere nå reiser ut av landet er både overraskende og skuffende etter at Norge og andre NATO-land har hatt en omfattende og kostbar militær operasjon gående i Afghanistan siden år 2002. Jeg stiller meg også kritisk til at Norge eksporterte militært utstyr til Saudi Arabia for 3,7 milliarder kroner i fjor - til et land med alvorlige brudd på menneskerettighetene og som leder en militærkoalisjon som angriper Yemen. Yemen er et land i krise, og dette kan føre til at flere flyktninger herfra vil søke imot Europa.