Alt er vel. Norge er nylig for femte året på rad kåret av FN til verdens beste land å bo i. FN måler hva som er et godt land å bo i, blant annet etter inntektsnivå, utdanningsnivå, brutto nasjonalprodukt, levealder og helse. Alt er vel. Sutrefolket kan ta seg en mer eller mindre velfortjent ferie, og vi med små-savn-syken kan med fordel velge takknemlighet langt oftere enn vi gjør.

FNs sukkertopp Norge har også en annen historie — på samme måte som de landene som ligger langt nede på FNs lykkeliste også har en annen historie enn elendighet. Få dager etter kåringen havner en brosjyre fra Røde Kors i postkassen min, lister seg inn i noen sprekker i velferden og forteller at hvert femte barn i Norge lever i hjem med problemer som rus, vold, fattigdom og psykisk sykdom. I tillegg går Rød ungdom ut og minner oss på det ubehagelige faktum at rundt 100.000 jenter med tilgang på all den mat de måtte ønske, sliter med spiseforstyrrelser. De avstår fra mat eller kaster opp velferd.

Men vi velferdere graver oss ikke ned i sårheten, vi flytter over i det velbehagelige, til velstanden og alle de andre velordene som florerer rundt oss. Velutdannet, velfungerende, velrenommerte, velstående, velkledde og velinformerte. Vi strammer skylappene for å slippe å se de sårede og ydmykedes liv. Og med det går vi glipp av erfaringer som antakelig kunne gitt næring til en menneskelighet vi trenger, for å klare å løfte blikket til noen andre enn oss selv.

Vi lukker hjertet og åpner munnen, en vanlig moderne syssel, og bekjenner oss til velstandens evangelium: «Jeg tror på velstandens lune svøpe. Jeg fornekter smerten og alle dens nyanser, jeg tror på en ytre glede som ikke trenger forankring i motstand, kamper eller kritiske blikk. Jeg tror virkeligheten er et overvurdert sted å befinne seg og hengir meg til velstanden og til den moderne velferden.»

De gamle veiene til vellevde liv var blant annet å hungre etter rettferdighet, være liten i seg selv og kjempe for det gode. Slike veier til vellevd liv er sperret av de moderne vel-idealene.

Små rapporter fra stillstanden hos vel-folket:

Veltilpassede:

De var så glade de var på plass i velferdsstaten. Så glade de ikke slet med sykdom, økonomiske problemer eller hadde en homofil sønn slik som naboen. De var glade ungene hadde tilpasset seg vel, fått seg flotte utdanninger og gode inntekter. Det eneste som hadde skapt litt furore rundt middagsbordet var diskusjonen om annekset på hytta skulle være på 50 eller 80 kvadratmeter. De var så glade de ikke var rammet av noen tragedie, samlivsbrudd eller uhell. Glade de var velfungerende. Likevel lengtet de etter at noe skulle skje. Som forandret alt.

Veltrente:

Praten gikk i ett. De to sporty treningsnarkomane hadde funnet hverandre. Drømmen for dem var å bevare 19-årskroppen, sa de. Midjemålene deres studerte hverandre. Kosthold og treningsmetoder fløy gjennom luften. Inntil den 15 år gamle datteren til den ene bryter inn, henvender seg til gjesten og sier slik bare et sunt ungdomsopprør kan uttrykke det: «Mamma trener, jeg går bare på badet og spyr, jeg.» Da ble det helt stille i rommet. De to 40-åringene hadde ikke mer å snakke om.

Velpreparerte:

Det er ikke uvanlig å fjerne rynker. Nylig møtte jeg en 79 år gammel kvinne, som ikke gjorde noe for å skjule den lange historien alle foldene i ansiktet fortalte. Vi diskuterte skjønnhetsoperasjoner og rynkefjerning, og jeg måtte smile med mine påbegynte smilerynker da hun sa: «De vet ikke hva de gjør. I alle mine rynker ligger berøringer gjemt, kjærtegn bevart og sorger innhyllet. De hadde ikke fått ta det fra meg om de ga meg penger for det.» Nei, hun skulle få beholde skjønnheten - den med rynker rundt.

Velfungerende:

I to timer satt hun på en foreldresamtale på skolen, og fikk høre at sønnen på 12 år var svært velfungerende. Da hun kom hjem hørte hun som vanlig sønnen gråte seg i søvn, fordi han ble mobbet daglig. Og hun lurte på; hva mener de med at han er velfungerende? Hvorfor snakker ingen om alt dette andre?

Velværende:

Sist helg gikk helse- og velværemessen av stabelen i Oslo Spektrum. En av arrangørene kunne fortelle oss at det er godt at nordmenn endelig har begynt å tenke mer på seg selv. Noen ville vel håpet hun hadde sagt at vi hadde begynt å tenke mer på andre. Stadig flere hoteller og sentre tilbyr spa. Aromaterapi, perlemassasje og silkeføtter. Så ligger menneskene der da, og fyller kroppene sine med lukter, smaker, lyder og berøringer fra fremmede hender. Fylt til randen av velværetomhet, sovner de. Noen våkner like sultne.

Vel, vel, vel... Det er nesten så en kan kjenne seg uvel{hellip}

Det er da stemmen til en 17 år gammel gutt jeg kjenner banker på innenfra. For meg er han først og fremst et av de klokeste mennesker jeg kjenner, men for mange er han en haug med diagnoser og mislykkethet: Adhd, Tourettes syndrom, «en som sliter psykisk i perioder», en som får beskjed om at han ikke har sjanse til å få toppkarakterer på skolen, en som ikke lever opp til kriteriene i de moderne velstandsmålingene. Nylig fikk jeg en sms fra ham: «Nå skal jeg snart på date!» Dagen etter pep et ny melding inn på telefonen min: «Jeg er så glad - hun vil treffe meg igjen.» Så enkel var hans glede.

Jeg blir nysgjerrig på hvordan vi kan utvide velferdsbegrepet når jeg hører afrikaneren som hadde vært på utvekslingsopphold i Norge: «Jeg kunne aldri bodd i Norge. Jeg lengter hjem til Uganda. Jeg klarer nesten ikke å ikke å vente til jeg kommer hjem til varmen, samholdet og menneskene som kjemper.» (Uganda ligger på plass nummer 147 på FNs liste over land som er gode å bo i{hellip})

Og med det smadres velstandslykken av en glede med helt andre formler. Kanskje må vi lengre ned på FNs lykkeliste for å finne nøkler til en glede vi ikke helt finner inn til.

Kanskje gleden ikke er så velplassert, kanskje den til og med noen ganger ligger gjemt i det såre ...