At studentene er en grupper som representerer kjøpekraft, bør det ikke herske noen tvil om. Det er ikke bare lån og stipend som bidrar til det. Mange av dagens studenter jobber ved siden av studiene, og får følgelig noe å spe på med. I gjennomsnitt skal dette summere seg til en «studentinntekt» på rundt 120.000 kroner i året. Dessuten er det nok slik at storparten av dagens studenter kan hente ut noen kroner ekstra hos foreldreleddet. Det kommer i tilfellet som en ekstra bonus.

Følgelig er det god grunn til å anta at studentene som enkeltpersoner har en del penger mellom hendene. Og når studentene vurderes som gruppe blir følgelig effekten av deres forbruk og etterspørsel tilsvarende større. Bilparken som man finner utenfor lærestedene kan tjene som talende illustrasjon på nettopp det. De har til mer enn salt i grauten.

Når man ser på de rent økonomiske virkningene for lokalsamfunnet av at Kristiansand er blitt et attraktivt studiested, må man også inkludere det faktum at høyskolene også trekker til seg høyt kvalifisert personell, både til undervisning og administrasjon. De utløser også etterspørsel etter varer og tjenester i lokalsamfunnet. Dette gjelder i høy grad også for drift og vedlikehold av bygninger og utstyr ved høyskolene.

Men det aller viktigste ved at Kristiansand er blitt et attraktivt studiested for et stort antall ungdom fra ulike deler av landet, er den kunnskaps— og kompetanseproduksjon som dette gir opphav til. Først og fremst den kunnskap som den enkelte høyskole formidler til sine studenter. Og dernest den kontakt- og kunnskapsutveksling som finner sted mellom høyskolemiljøene og bedrifter og foretak i landsdelen. Denne verdifulle vekselvirkningen mellom læresentrene og næringslivet i landsdelen kommer ventelig til å øke enda mer den dagen HiA får universitetsstatus.

Svært mange av studentene får i dag nærkontakt med landsdelens næringsliv ved at de lager utredninger og studentoppgaver i bedriftene. Mange blir tilbudt jobb på den måten - før de er ferdig med utdannelsen.

Universitetsstatus vil i seg selv kaste glans over både lærestedet og byen, og gjøre det enda mer attraktivt for ungdom å søke høyere utdanning i Kristiansand. Det vil bidra til at enda flere unge etterspør vare og tjenester i studietiden, både ved Coop Gimlevang og andre steder. Og ikke minst - mange av dem vil ferdig utdannet bidrag til kunnskaps- og kompetanseløft i landsdelen.