Dette fastslås i avisenes kommentarfelt. De som har kommet hit, er bosatt på Grønland i Oslo skal visstnok være et levende bevis på at de har rett.

Unntakene er selvsagt de geniale, andregenerasjons fotballspillerne som redder lokallaget — som scorer på landslaget, som blir kjøpt opp av Bundesliga og engelske storklubber. Våre friidrettstjerner hylles for sin fart, treningsvilje, omgjengelighet. Skavlan inviterer og hyller eksportvarer som Nico & Vinz og kommentarfeltene får gåsehud av begeistring over disse flotte, unge, menneskene. Flotte unge menn, verdensberømte menn, som vi er stolte over er norske.

Rockestjerner og idoler

Plutselig er religion, kultur, hudfarge og opphav likegyldig. De kommer jo på tv. De er rockestjerner og idoler. Nei, det er ikke disse toppkommentatorene refser. Det må vi da skjønne. De refser alle som bare er gjennomsnittlige. De som ikke markedsfører landet vårt fra scener eller idrettsarenaer. De som de ikke kjenner, som de ikke aner hvem er eller gjør. De vet bare at de er muslimer, hinduer eller noe sånt. Og de vet de er farlige, uærlige og onde.

Nico & Vinz ble årets spellemenn

Hvordan vet de det? Jo, det er potensielle IS-krigere. De har lest i aviser og sett på tv at muslimer bosatt i Norge og i europeiske land blir fremmedkrigere og halshugger mennesker.

Idolene som er like norske som oss. IS-krigerne som representerer et 100-talls mennesker av ulike opphav. Det er disse som setter standard. De første er selvfølgelig norske. De sistnevnte synliggjør alle de titusener som bor her.

Men ups: Jeg glemte jo imamer som ikke vil feire jul eller vil at barn ikke skal gratulere hverandre på bursdager. Plutselig blir de tegnet på ondskap. Avisen som avslørte og fikk landsdekkende oppmerksomhet, puster lettet ut at de avslørte og over at imamen måtte gå.

Idrettsstjerner og artister blir unntaket

Et lite tips til en mulig ny toppoverskrift: Jehovas vitner feirer heller ikke jul. Visste dere ikke det nei?

De «positive» eksemplene, spesielt idrettsstjerner og artister blir unntaket. De som synliggjør ulikhetene blir beviset på at vi ikke bør ta dem imot. Jeg alene kjenner minst 20 veldig dyktige flyktninger. Akademikere, fagarbeidere av ulike slag, gründere og andre hverdagsmennesker som oppdrar sine barn til å bli gode mennesker. Det er disse det er flest av. De er med på å gjøre Norge til et godt land å bo i.

Men de kommer ikke på Frokost-tv2, eller på Skavlan, og da er verdien borte.

De tror annerledes enn vi norske norske. Kvinnesynet er ikke slik vi ser det. Men jeg vil minne om at da jeg flyttet til Sørlandet i 1973, flommet avisene over av bedehusmiljøet på Flekkerøy som ikke ville at kvinner skulle gjøre tjenester andre steder enn på kjøkkenet.

Våre verdier er ikke eldgamle. De utvikles i takt med verden rundt oss. Det vil også verdiene til de som bosetter seg her gjøre.