NHOs regiondirektør på Agder, Siri Mathiesen, mener det ikke lenger trengs egne karrièrenettverk for kvinner. Og i forrige uke avviste Kristiansand Aps Mette Gundersen behovet for å opprette et eget direktorat for likestilling i Norge, med regionkontor på Sørlandet. Det er oppsiktsvekkende at disse utspillene kommer i en landsdel som fremdeles sliter med jumboplass på alle områder som likestilling måles på.

NHO-direktøren deltok selv på det første kvinnenettverket som NHO satt i gang i 2004, Female Future, og opplevde det som svært nyttig. Hun mener det var nødvendig å sette i gang nettverket da fordi landsdelen den gang lå så langt etter på likestilling. Mye har endret seg, mener hun.

NHO-Mathiesen tar feil og blander hummer og kanari.

Men når hun skal forklare hva som har endret seg såpass at nettverk ikke lenger trengs, viser hun til saker som ikke har noe med kvinnelige ledelsesutfordringer å gjøre. Mathiesen peker på at gutter er blitt taperne i skolesystemet og at Vest-Agder fylkeskommune har likestillingsprosjektet Fritt Valg. Videre viser NHO-direktøren til at kvinner er i flertall på medisinstudiet, som vi ikke har på Sørlandet, og på jusstudiet, som vi kun nylig har fått første halvdelen av.

Mathiesen blander hummer og kanari i sitt forsvar for hvorfor nettverk ikke lenger trengs for kvinnelige ledere med en argumentasjon som likner på fenomenet der man drar stigen opp etter seg når en selv har oppnådd fordeler.

For det første tar Mathiesen feil med hensyn til likestillingssituasjonen på Sørlandet. For det andre glemmer hun at det kommer stadig nye generasjoner til, og at ethvert menneske må lære seg tingene på nytt, uavhengig av hva tidligere generasjoner har tilegnet seg.

Både Mathiesen og Gundersen ser ut til å overse at likestilling fortsatt har vikeplikt for andre regler og forordninger i samfunnet, og at det i mange år framover vil være nødvendig med tiltak som kan motvirke fremdrift på området. Bare deler av partipolitikken, organisasjons— og kulturlivet viser unntak fra regelen om at maktens posisjoner fortsatt er menns posisjoner. Svært mye samfunnsstyring formes fortsatt menn imellom. Da Skjeieutvalget la fram sin innstilling i fjor, slo det fast behovet for et samlet og fokusert likestillingsløft i Norge. Det gjelder ikke minst for Sørlandet.