Men siden landets president, Felipe Calderón Hinojosa, gjorde som han hadde lovet i valgkampen og tok opp kampen mot de stadig mektigere narkotikakartellene i desember 2006, har krigen kostet 42.000 mennesker livet. Målt i antall døde er det mer enn den langvarige konflikten i Afghanistan.

De siste par dagene har imidlertid Mexico dukket opp i nyhetssendingene igjen. Årsaken er at Rick Perry, guvernør i Texas og mulig, republikansk kandidat i USAs neste presidentvalg, har tatt til orde for å sende tropper inn i Mexico. Han viser til erfaringene fra Colombia og frykter at krigen i Mexico skal spre seg over grensen og inn i Texas, California og andre delstater i det sørlige USA.

Rick Perry kunne med fordel begynne sin krig mot krigen i egen bakgård. De enorme mengdene avanserte våpen som finner veien fra USA til Mexico, kjøpes i stor grad helt legalt i våpenbutikker i Texas. Delstaten har som kjent et utpreget liberalt forhold til det å eie, bære og bruke våpen.

Vi ser to grunnleggende og formidable problemer som må tas med roten om narkokrigen skal stoppes. Det første er fattigdommen i Mexico. Av landets 112 millioner innbyggere, lever 46 millioner under fattigdomsgrensen. Før folk flest har jobb, bolig og helseforsikring, vil kartellene alltid ha lett tilgang på fotsoldater. Det andre problemet er omfanget av narkotikamarkedet i USA – og Europa, for den saks skyld. Vi kan bare konstatere at det har dyptliggende, samfunnsmessige årsaker.

Nå vet ikke vi hvor seriøst Rick Perrys forslag om å sende tropper til Mexico er ment. Men skulle han bli president, og skulle han virkelig sende styrker sørover, kommer USAs krigføring i Vietnam, Somalia, Irak og Afghanistan til å fremstå som blåbærturer. For er det noe som forener den ganske uensartede befolkningen i Mexico, så er det legendene knyttet til kampen mot USAs invasjonsstyrker i 1846–1848 og røverhøvdingen Pancho Villas «invasjon» av USA-delstaten New Mexico i 1916. Nordamerikanske tropper på meksikansk grunn i vår tid – selv med et eventuelt samtykke fra Mexicos regjering – vil bli møtt med fanatisk motstand. Massene kommer til å flokke seg under faner med Mexicos nasjonalhelgen, Jomfruen av Guadalupe, og gladelig gå i døden for å forsvare landets uavhengighet.