I en overgangsfase på flere år kan vi risikere å få en situasjon der sykehustilbud bygges ned og penger overføres til kommunene, uten at kommunene klarer å bygge opp forsvarlige behandlingstilbud.

Modellene som brukes til å beregne pengeoverføringen mellom sykehusene og kommunene er langt fra gode nok, og vi står i fare for på ny å havne i den situasjonen der Sørlandet vil få tildelt mindre penger enn andre regioner. Først i år har Sørlandet sykehus fått medhold i at det er blitt systematisk underfinansiert siden 2002 med rundt regnet to milliarder kroner.

Nå står vi i fare for at skjevheten skal gjenta seg, denne gangen i samhandlingsreformens forkledning. Årsaken er at regjeringen fratar sykehusene penger etter en teoretisk modell, ikke i henhold til det reelle forbruket. Tanken er at betalingsordningene skal være nøytrale, slik at den summen som sykehuset fratas skal oppveies av det kommunene skal betale for sykehustjenester. Men slik ser det ikke ut til å bli, og misforholdet kan bli betydelig.

Årsaken er at regjeringen bruker to ulike modeller for å frata sykehuset penger og for å beregne tilbakebetalingen fra kommunene. Dette vil trolig gi Sørlandet sykehus et årlig tap på 20 millioner kroner knyttet til utskrivningsklare pasienter, påpeker økonomisjef Per Qvarnstrøm.

Dessuten skal sykehuset fratas midler for at kommunene skal bygge opp øyeblikkelig-hjelptilbud i kommune tilsvarende 59 millioner kroner i 2015. Økonomisjefen regner imidlertid ikke med at de mange små sørlandskommunene vil klare å bygge opp tilstrekkelige tilbud i løpet av de kommende fire årene. Dermed må sykehuset likevel behandle rundt 60 prosent av disse pasientene uten betaling, mens kommunene sitter igjen med 36 millioner kroner som behandlingen koster. I verste fall vil sykehuset til sammen miste 130 millioner kroner og vil måtte redusere 15–25 prosent av driften på de medisinske avdelingene.

Det er uakseptabelt om sørlendinger får dårligere helsetilbudet som følge av en umoden reform. Departementet og Helse Sør-Øst plikter å sørge for at det ikke skjer.