Det handler om hvilken strategi sykehuset skal ha og hvordan oppgavefordelingen skal være mellom sykehusene i Kristiansand og Arendal.

Vi ser at Arendal-ordfører Torill Rolstad Larsen (Ap) og partifelle og stortingsrepresentant Freddy de Ruiter er på banen og uttrykker tilfredshet med at Friis er sparket fra stillingen. De hevder begge at han nedprioriterer sykehuset i Arendal. De Ruiter krever nå ny klinikksjef fra Arendal, fordi han mener det vil dempe konfliktnivået og gi en bedre maktfordeling mellom sykehusene.

Hovedfokus i debatten må være hvordan innbyggerne på Agder får best mulig helsetjenester. Det oppnås ikke ved at sykehusene i Kristiansand og Arendal har et «likeverdig tilbud», slik de Ruiter uttrykker det. Maktkampen Rolstad Larsen og de Ruiter gjør seg til talspersoner for kan ikke annet enn å svekke det sykehustilbudet sørlendingene får.

Med ny E 18 mellom Kristiansand og Grimstad er kjøretiden mellom sykehusene i Kristiansand og Arendal 50 minutter. Det bør være enda et tungtveiende argument for å diskutere åpent og fordomsfritt utviklingen av de to sykehusene. Utnyttelsen av ressursene bør styres av medisinske og faglige hensyn, siden avstand spiller en underordnet rolle.

Sykehus handler om nærhet og trygghet – men først og fremst om kvalitet. Forslag om strukturtiltak skaper gjerne uro og utløser sterke reaksjoner. Det må likevel ikke være til hinder for en fornuftig funksjonsfordeling sykehusene imellom. Å drive med det samme begge steder, er det ikke økonomi til, og kvaliteten tåler det heller ikke. Virkeligheten er slik at for en del medisinske spesialiteter er det ikke pasienter nok til å spre den medisinske kompetansen på landsdelens to store sykehus.

Økonomiske problemer har vært et tilbakevendende tema ved Sørlandet sykehus. Ressursknappheten handler mye om sykehusledelsens strategi. Direktør Jan Roger Olsen kan ikke vegre seg mot å gjøre omorganiseringer hvis de er både faglig riktige og økonomisk hensiktsmessige.