Dette er en kraftig økning fra sist måling i juni, da 44 prosent av de spurte var imot en sammenslåing. Antallet for er relativt stabilt, men målingen viser at tvilerne nå har falt ned fra gjerdet. De faller ned på nei-siden.

Det skal veldig mye til før det blir flertall for fylkessammenslåing i den rådgivende folkeavstemningen som avholdet i september neste år. Spesielt uroen rundt Sørlandet sykehus fører til at mange i Aust er meget skeptiske til en sammenslåing av våre to fylker. Sykehuset er inne i en tid med behov for strukturendringer, og jobber med strategiplanen for årene som kommer. Lite tyder på at det blir ro rundt denne saken i god tid før den rådgivende avstemningen avholdes.

Som en følge av dette forstår vi at tilhengere av sammenslåing i Aust, som fylkesordfører Laila Øygarden, nå frykter at løpet er kjørt. Vi ser at det kan ble svært vanskelig og snu den rådende skepsisen mot oss i Vest og Kristiansand. Det beklager vi, og vi frykter at denne skepsis på sikt kan bli skadelig for vår landsdel. Det er viktigere enn noen gang at vi på Sørlandet står sammen og utvikler oss sammen.

Spørsmålet om sammenslåing av våre to fylker er kanskje ikke det viktigste. Som vi skrev i en leder sist uke er det på tide med en forvaltnings— og regionreform i Norge. Fylkeskommunene, slik de fremstår i dag, er et forvaltningsnivå vi gjerne ser forsvinner. Blir det etter neste stortingsvalg om tre år rent flertall med Frp og Høyre kan det bety starten på arbeidet med en slik viktig reform. Men det er enda langt fram og mange om og viss.

En sammenslåing på Agder, villet av befolkningen, hadde derfor vært et stort skritt i riktig retning. En felles fylkeskommune vil bety mye i forhold til de utfordringer vi ser innenfor arealbruk, transport og fremtidig næringsutvikling. I tillegg vil det bety et signal om vilje til samarbeid og forsoning. Ikke uvesentlig det heller.