Forslagene karakteriseres som ganske moderate og de peker i riktig retning. Økt fleksibilitert har vært en viktig grunn til at vår økonomi har klart å tilpasse seg globaliseringen. Lederen avsluttes med at vi ser grelle eksempler i søreuropeiske land på hva det motsatte kan føre til. Dette kan forstås som at årsaken til eurokrisa ligger i for sterk beskyttelse av arbeidsfolks rettigheter. Dette er mildt sagt en underlig påstand. I de søreuropeiske landene lederen viser til har tvert om fleksibilitet vært den universalmedisin den beryktede EU-troikaen har påtvunget sine klientstater, med rasering av velferd og økt ledighet som resultat.

Ordnet arbeidsliv

Norsk lov og avtaleverk har gitt oss et ordnet arbeidsliv som framholdes som et av våre største pre. Fagbevegelsen og den seriøse delen av norsk arbeidsliv er opptatt av å få bukt med dem som bryter lovverket ved sosial dumping, ikke av å endre lovverket. Useriøse aktører i noen markeder er i ferd med å ta livet av dem som følger lov og avtaleverk.Regjeringen vil fjerne retten for fagforeninger til å reise søksmål mot arbeidsgiveren hvis de mener at det drives ulovlig innleie i bedriften. Arbeidsmiljøloven fikk denne bestemmelsen i 2013 som et verktøy for å bekjempe sosial dumping, en viktig lovendring redaktøren mener er et steg i riktig retning. Er dette en fordel for seriøse eller useriøse?

Avtaleverket

Det landsomfattende kollektive avtaleverket som har regulert norsk arbeidsliv, og som Frp alltid har vært motstander av, svekkes ved at fagbevegelsen sentralt ikke lenger kan si nei til turnus— og skiftordninger som de mener er helseskadelige. Mest mulig skal avtales mellom arbeidsgiver og den enkelte eller arbeidsgiver og lokale tillitsvalgte. Det landsomfattende avtaleverket har til formål å sikre at alle medlemmer minimum skal ha arbeidsvilkår og lønn fastlagt i avtalen, en solidarisk ordning som skaper ro og trygghet. Redaktøren nevner ikke søksmålsrett eller angrep på avtaleverket, og i det hele tatt ser det for oss ut som om han ikke har forstått hva betydningen av et kollektivt avtaleverk innebærer. Vi kunne brukt hans eget sluttpoeng her: Bare se til Sør-Europa!

På spørsmål fra LO-Aktuelt sier arbeidsministeren at det kan komme flere endringer i arbeidsmiljøloven i 2015. Muligens vil han vurdere å endre lovens formålsparagraf der det står at loven skal være en vernelov for arbeidstakerne. Lederskribenten i Fædrelandsvennen har noe å glede seg til.