Døde ender som ble funnet i den svenske byen Eskilstuna før helgen, skapte engstelse. Analyser viste imidlertid at ingen av fuglene hadde det dødelige viruset. Og søndag ble to døde fugler observert i sjøen ved Andøya i Kristiansand. Én er sendt til Veterinærinstituttet i Oslo, som skal finne svar på hva den døde av.

Norske myndigheter bruker minst 200 millioner kroner for å forberede oss best mulig i tilfelle en influensaepidemi, skriver Dagsavisen. Det er innført forbud mot utegående fjærkre i 11 fylker, og utviklet et overvåkningsprogram for ville fugler på Østlandet og i Rogaland, som er de områdene i landet som har størst fare for smitte. Tollkontrollene er trappet opp ved grensene, og det er innført importforbud av fjærkre og egg fra land som har oppdaget tilfeller av fugleinfluensa. Samtidig er det brukt store beløp på å bygge opp et vaksinelager.

Det er betryggende at norske myndigheter tar trusselen på alvor, og at det også internasjonalt settes i verk tiltak for å hindre spredning av viruset. Skal det være mulig å hindre utbredelse av sykdommen, er internasjonalt samarbeid helt avgjørende. Det mange frykter, er at når trekkfuglene kommer tilbake til våre breddegrader til våren, vil de ha smitten med seg.

Selv om det er all grunn til å ta fugleinfluensaen på alvor, er det samtidig viktig å ikke miste realitetene av syne. For dette er en dyresykdom, som smitter mellom fugler. Mennesker kan bli smittet om de kommer i kontakt med syke dyr. Men det er først når viruset muterer, eller forandrer egenskaper, at det kan smitte mellom mennesker, og føre til en verdensomspennende epidemi.

Ekspertene er uenige om så vil skje. Noen mener at siden viruset har vært stabilt i tre år, er sjansene små for at det kan mutere. Andre er ikke like optimistiske. Det vi vet, er at færre enn 100 mennesker har dødd på verdensbasis etter smitte fra virusbefengte hønsefugler. De fleste døde er fra Vietnam. Derfor synes den gryende panikken vi opplever her hjemme å være uten grunnlag i virkeligheten. At vi er begynt å hamstre medisiner, skulle være unødvendig, når helsemyndighetene sier det er vaksine nok hvis et utbrudd skulle komme. Vi bør forholde oss rasjonelt til trusselen, og ikke la frykt og angst ta overhånd.