Hun mener det tar oppmerksomheten vekk fra de politiske sakene. Solbergs problem er at de fleste av spørsmålene om samarbeid med Frp kommer fra hennes egne partifeller.

Høyre er delt i synet på regjeringssamarbeid med Carl I. Hagens parti. Solberg og resten av partiledelsen sier tvert nei, men utover landet tar stadig flere til orde for at Høyre bør invitere Frp med i regjering. Sist ut i rekken av markante Høyre-skikkelser som vil slippe Frp inn i regjering, er Bergens-ordfører Herman Friele.

Erna Solberg stabler opp en rekke argumenter for å underbygge hvorfor et regjeringssamarbeid med Frp ikke er mulig å realisere. De går blant annet på at Frp er altfor uforutsigbart i økonomisk politikk, at partiet vil bruke mye mer oljepenger enn handlingsregelen tilsier og også motarbeider vedtak partiet har vært med på i Stortinget.

Solberg klarer ikke å selge inn disse argumentene hos de mange i Høyre som vil ha samarbeid med Frp. Hennes advarsler blir også vanskelig å skjønne for tillitsvalgte i Høyre som samarbeider tett med Frp i kommune— og fylkespolitikken mange steder i landet. De har helt andre erfaringer enn de skremmebildene partilederen maner fram. Her står Solberg overfor et forklarelsesproblem, og hittil har hun ikke maktet å løse det.

Frp-formann Carl I. Hagen utnytter selvsagt utspillene fra diverse Høyre-folk om samarbeid for alt de er verd. Og vi tror ikke Solberg unngår at forholdet til Frp også blir tema i valgkampen. Det vil både Frp og det rødgrønne alternativet sørge for. Solbergs kontante avvisning av Frp vil dessuten mange velgere ha vanskelig for å skjønne, ikke minst fordi de ser hvor godt de to partiene samarbeider i lokalpolitikken.

Fremskrittspartiet er på de siste meningsmålingene landets nest største parti. Bare Arbeiderpartiet er større. Blir det borgerlig flertall etter valget, og Frp er det største partiet på høyresiden, vil det virke merkelig om partiet holdes utenfor regjeringskontorene. Særlig når Høyre, KrF og Venstre samtidig synes å forvente at Frp skal fortsette å være garantist for en trepartiregjering, slik partiet er nå. Erna Solberg klarer ikke å samle sitt eget parti i synet på samarbeid med Frp. En utfordring blir det også å forklare velgerne at det som sannsynligvis blir det største partiet på borgerlig side ikke får delta i regjering.