Det fester seg lett et inntrykk av at den volden som skjer bak husets fire vegger ikke tas helt på alvor av samfunnet

Landet over øker antallet familievoldsaker. Volden blir grovere, og det forekommer oftere drapstrusler. Vår landsdel kommer ikke heldig ut på statistikkene. Hittil i år har Agder politidistrikt fått inn nesten 60 anmeldelser på vold i hjemmene. Det er positivt hvis det høye antallet er uttrykk for at flere enn tidligere våger å anmelde, men det er fremdeles store mørketall.

Familievoldsakene er tragiske for dem som er berøres direkte. Samtidig koster de samfunnet store beløp. Grove anslag viser kostnader på 20 milliarder kroner i året. Verst er likevel de menneskelige omkostningene og lidelsene. Når kvinner i de verste tilfellene må skaffe seg ny identitet for å slippe unna voldsutøveren, forteller det mer enn noe om hvor farlig familievolden kan være, og hvor viktig det er å sette inn tiltak.

Volden i hjemmene var lenge tabubelagt. Nå betraktes den ikke lenger i like stor grad som et privat anliggende, men som et problem som angår hele samfunnet. Mellom 15 og 20 prosent av alle norske kvinner utsettes for familievold. Flere konflikter ender årlig med drap. Også barn påføres uoverskuelige lidelser, selv om de ikke blir utsatt for fysiske overgrep. Ofte er småunger vitner til at mor mishandles av far.

Mens flere og flere kvinner og barn rammes av vold i familien, gjøres det for lite for å forebygge og bremse utviklingen. Det kan virke som hverken kommuner eller andre offentlige instanser prioriterer arbeid mot familievold høyt nok. Det er åpenbart at det må legges større vekt på å sikre ofre hjelp og beskyttelse. Behandlingstilbudet til voldsutøver må også bli bedre, og forebyggende arbeid intensiveres.

Så langt har både politi og andre deler av hjelpeapparatet klaget på at det ikke følger nok ressurser med regjeringens satsing mot familievold. Hvis politikerne tror det ikke krever ekstra ressurser å bekjempe dette alvorlige samfunnsproblemet, bør de studere tallene som forteller om stadig flere tilfeller av grov familievold. Det er viktig at det ansettes fagfolk med spisskompetanse som kan ta seg av disse sakene. Men skal kompetanse, kunnskap og samarbeid mellom etater styrkes, er det en forutsetning at det følger ressurser med.