Han trakk paralleller helt tilbake til faraoen i Egypt som sparte på kornet fordi det etter syv fete ville komme syv magre år. Overført til norsk virkelighet: Vi hadde pensjonsfondet i bakhånd da finanskrisen rammet oss.

Det oset ansvarlighet av talen, først og fremst fordi statsministeren gjentatte ganger manet til at det er arbeid som skaper verdier. Han minnet om at dersom vi alle satte oss ned uten å arbeide, ville alle kunne levd av pensjonsfondet i ett år før pengesekken var tom.

Regjeringssjefen minnet om oss om ordene fra tidligere finansminister Erik Brofoss som så kraftig understreket at vi lever av hverandres arbeid, ikke andres.

Som sosialøkonom holdt Stoltenberg en tale i går som satte norsk økonomi, norsk industri, norsk næringsliv og samfunnsutviklingen i et perspektiv. Eksemplene var mange og gode. De bygget opp om en forestilling om at ikke alt er forutsigbart. Samtidig var statsministeren klar på at den mest forutsigbare formel for velferd og utvikling bare er arbeid, produksjon og kunnskap. Det vil gi resultater.

Det var ikke uventet at Stoltenberg streifet innom sykelønnsordningen, ikke minst fordi han så mange ganger i talen understreket at det er arbeid som skaper velferd. Samtidig som ha inviterte tiltiltak for å få flere i arbeid, varslet statsministeren også at sykelønnsordning skal vernes. – Vi skal forsvare sykelønnsordningen, ikke det høye sykefraværet, sa Stoltenberg. I sin argumentasjon for å få flere uføretrygdede tilbake i arbeid og motivere eldre til kombinasjon av jobb og pensjon, nærmet Stoltenberg seg Arbeiderpartiets slagord fra valgkampen i 1922 om «hele folket i arbeid».

Statsministeren varslet at regjeringen i år kommer til å invitere til en bred samfunnsdebatt i alle mulige kanaler om hvordan vi skal utvikle kunnskap, teknologi, hindre flere ungdommer i å avslutte skolegang, hvordan sykefraværet skal reduseres og hvordan vi skal unngå at noen blir utstøtt fra arbeidslivet. Det er en idedugnad som vi tror kan bidra til å sette fokus på de overordnede mål. Samtidig vil det åpne for synspunkter fra grasrota som helt sikkert vil avsløre hvordan byråkrati og offentlig regelverk kan endres eller mykes opp slik at vi når målet om at flere kommer i arbeid og flere bidrar til verdiskapningen.

Det var mye ansvarlighet, få politiske utspill og en god porsjon pedagogikk fra statsministeren i går kveld.