Det globale bildet er entydig – verden trenger en radikal reduksjon i utslippene av klimagasser, og det må skje raskt. Næringslivets viktigste globale organisasjon for bærekraftig utvikling, WBCSD, har nettopp lansert rapporten «Visjon 2050». Rapporten som bl.a. er signert av Storebrands direktør Idar Kreutzer, beskriver et veikart mot en bærekraftig verden i 2050 som vil kreve «fundamentale endringer i styringsstrukturer, økonomiske rammer, næringsliv og personlig atferd».

Rapporten sier videre at de selskapene som vil være ledende i 2050 blir de som gjennom sin kjernevirksomhet hjelper samfunnet å mestre verdens største utfordringer. WBCSD konkluderer med at næringslivet blir en nøkkelspiller i å løse klimakrisen, men at bedriftene ikke kan klare dette alene. Regjeringer, lokale myndigheter, det sivile samfunn og befolkningen må bli tilsvarende engasjert.

Slik er det også på Agder. Måten vi takler overgangen til lavutslippssamfunnet på, bestemmer hvor vellykket regionen vår vil bli i framtida. Endringene vi står overfor de neste tiår representerer betydelige trusler og muligheter for vårt lokale næringsliv. Vinnerne vil være de som bidrar best til endring av samfunnet i bærekraftig retning

Med utgangspunkt i denne tenkningen ble Klimapartnere etablert i 2009 med en visjon om å utvikle Agder til en robust og bærekraftig region. Hovedfokus er på næringslivets markedsmuligheter i overgangen til lavutslippssamfunnet, men lokale myndigheter, akademia og statlige institusjoner i regionen ble invitert til å delta. Etter to år har dette nettverket fått bedriftsmedlemmer fra en rekke bransjer. Medlemmene tilføres kunnskap om klimaendringer og lavutslippsmarkedet. Eksempler på nye produkter og tjenester som allerede er under lansering av partnerne omfatter lavutslipp/null-utslippshus, avfallshåndtering, biogassproduksjon, energieffektivisering, klimavennlig transport, grønne konferanser, grønn it, klimavennlig arealplanlegging, klimainformasjon og klimaledelse. Fra den offentlige siden deltar Kristiansand, Grimstad og Arendal, begge fylkeskommunene og fylkesmannen i Aust-Agder med statlige etater i regionen inklusive universitetet.

Både private og offentlige medlemmer av nettverket må utarbeide klimaregnskap og planer for reduksjon av egne utslipp og være miljøsertifiserte. Medlemmene viser gjennom dette at de tar klima på alvor, og er villige til å «feie for egen dør». Mens lokale myndigheter og næringsliv spiller en beskjeden rolle i de internasjonale klimaforhandlingene, er alle enige om at klimaproblemet ikke lar seg løse uten aktiv medvirkning fra nettopp disse. Klimanettverkets regionale tilnærming og organisering har således allerede ført til betydelig nasjonal og internasjonal interesse.

I 2006 innførte California en lov om å redusere sine klimagassutslipp med 80 % innen 2050. «Da jeg kjempet for å bli guvernør for tre år siden, sa jeg at jeg ønsket å gjøre California til nummer en i kampen mot global oppvarming. Dette er noe vi skylder vår barn og barnebarn», sa Arnold Schwarzenegger under signeringen i 2006. I november i fjor avviste Californias velgere med 61 % mot 39 % et forslag om å vente med å iverksette disse planene på ubestemt tid. Hoveddrivkreftene bak utsettelsesforslaget var oljeindustrien, som argumenterte med at kutting av drivhusgasser vil true arbeidsplassene. Tidligere direktør i Californias miljøagentur Terry Tamminen sier at ingenting kan være lenger fra sannheten: I perioden 1995 til 2006 økte antall grønne arbeidsplasser i California med 36 %, mens vekstraten for øvrige jobber var på 13 %.

I løpet av 40 år må vi redusere globale utslipp av drivhusgasser til ca. 1 tonn per innbygger. Utslippene i Norge i dag er ca. 11 tonn per hode. Oppgaven er formidabel, men gjennomførbar. Min grønne visjon for Agder er kunnskapsrike bedrifter som sammen med offensive offentlige samarbeidspartnere sørger for at regionen vår går foran i dette arbeidet.

Da blir vi morgendagens politiske og økonomiske vinnere.