Presidenten og hans følge var på vei til en minnemarkering i byen Katyn, hvor flere tusen polske krigsfanger for 70 år siden ble massakrert av Stalins sikkerhetsstyrker. Det fremstår som en skjebnens ironi at mange av ofrene den gang også tilhørte Polens elite – høytstående offiserer, embetsmenn og intellektuelle.

Polen er i sorg. En hel verden har vist sin medfølelse og sympati med det polske folk i etterkant av katastrofen, som er den verste som har rammet det hardt prøvede landet siden 2. verdenskrig. I Norge bor og arbeider omkring 100 000 polakker. Mange også i vår landsdel. Antallet har steget raskt de senere årene, og polakkene er nå den største minoriteten her i landet. De er også i sorg og sjokk.

Polen er med sine nesten 40 millioner innbyggere det sjette folkerikeste av EUs 27 medlemsland. Den tidligere østblokkstaten ble medlem i unionen i 2004 – og i Nato i 1999. Polen har en grunnlov som definerer landet som et parlamentarisk demokrati, og siden årtusenskiftet har landet befestet sin plass blant Europas demokratiske stater.

Polen har sterke og handlekraftige institusjoner. Det er betryggende når katastrofen rammer så brutalt som den gjorde denne helgen. Selv om mange i nasjonens sentrale ledelse er revet bort, og tragedien kommer til å prege folket i lang tid fremover, vil Polen overkomme tapene. Ikke noe tyder på at landet blir mindre stabilt enn før. Bare få timer etter flyulykken ble det blant annet klart at ny president skal velges i juni.

Forholdet mellom Polen og Russland har vært svært anstrengt – også etter Sovjetunionens oppløsning i 1991. De to nabolandene har en blodig historie som har etterlatt mange sår. Men en forsoningsprosess var påbegynt før flykatastrofen rammet lørdag morgen. Det er sannsynlig at ulykken vil virke samlende innad i Polen. Vårt håp er at den også kan virke forsonende i forholdet mellom de to landene.