Norskekysten er ubeskrivelig vakker og spennende. Sommeren for to år siden var en av mine aller beste — jeg syklet langs norskekysten og opplevde Norge på sitt vakreste. Å sykle langs kysten er en reise gjennom vår egen kultur- og naturhistorie, med garantert variasjon og spektakulært landskap.

Vi er mange i Norge som har et sterkt forhold til naturen. For min del har et slikt engasjement ført meg inn i en jobb som naturmangfoldrådgiver hos verdens største miljøorganisasjon, WWF (World Wide Fund for Nature). Akkurat nå handler denne jobben om å ta vare på noe av det viktigste jeg vet om.

En stor fare truer nemlig kysten vår i disse dager: Den står beskrevet i regjeringens klimamelding, som behandles av Stortinget nå. I stedet for å sette inn klimatiltak som er tilstrekkelige til å få utslippene ned – som å fase ut oljenæringen – planlegger regjeringen å anlegge masse granplantasjer, langs kysten, og plante tett i tett, for at trærne skal fange inn karbon. Grana er en fremmed art på Vestlandet og nord for Saltfjellet, for den hører ikke naturlig hjemme der. Blant regjeringspartiene snakkes det om massiv granplanting som vil dekke et areal som tilsvarer Akershus fylke - det er ubegripelig mange trær. Kystens internasjonalt unike naturskatter kan bli erstattet med grå ugjennomtrengelige granplantasjer. Norge har forpliktet seg til å bli karbonnøytral innen 2030. Granplantasjer vil ikke føre til nevneverdige karbonkutt innen 2030, uansett hvor mange milliarder trær som plantes, men det kommer garantert til å ødelegge det unike kystlandskapet.

En samlet miljøbevegelse, sammen med friluftsorganisasjonene, har sendt et felles brev til opposisjonen på Stortinget med spørsmål om støtte til å hindre utplanting av fremmede treslag klimatiltak. Men for å berge kystnaturen må også lokalpolitikerne komme på banen. Fylkestinget i Nordland så granas negative konsekvenser i 2010, og ga et enstemmig nei til granplanting innen deres fylkesgrense. De argumenterte med at grana var en trussel mot naturen deres og ba staten stanse planteprosjektet. Hvordan stiller politikerne i resten av kystfylkene seg til granplanting?

Slik klimameldingen ser ut i dag, åpner den for skogplanting som vil representere en direkte trussel mot den flotte kysten vår. For min del sykler jeg mer enn gjerne kystruten i somrene framover. Men det er nok flere enn meg som vil tenke seg om to ganger hvis regjeringens planteplaner blir satt ut i livet: Granplantasjer har aldri vært, og kommer heller aldri til å bli en turistattraksjon.

granskog (foto wwf).jpg Foto: WWF