Statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet ble sjokkert da hun 13. august var på befaring på Sørlandet, for å se omfanget av krypsiv-problemet. Men fremfor å bevilge penger for å fjerne sivet, ønsket hun forskning for å finne årsaken og for å finne måter å fjerne sivet på, uten at det kort tid etter gror igjen.

Nå har Skimmer Technology med støtte fra Innovasjon Norge utviklet en opptaker som bokstavelig talt tar opp krypsivet med roten. Opptakeren, OP BIO Skimmer, er kjøpt inn som utviklingsprosjekt av Repstad Anlegg. Den kjører nå på oppdrag for Agder Energi i samarbeid med Flerbruksplan Mandalsvassdraget i Sveindal, der statssekretæren var på befaring 13. august.

Krypsivet er, som statssekretæren selv kunne konstatere, et stort problem. Det bremser vannføringen i vassdragene og ødelegger gyteplassene for fisken. Badestrender gror igjen, noe som går ut over livskvaliteten for dem som bor der og turismen, som er en viktig næring i mange av dalene. Et EU-direktiv, som Fædrelandsvennen viste til i en stor artikkel 6. august, krever at norske vannforekomster må være sunne innen 2021. Innen da må krypsivet fjernes.

Tidligere har det vært brukt penger på å klippe krypsivet. Det har hatt liten effekt, fordi sivet gror opp igjen på kort tid. I Vennesla ble Otra tørrlagt for å fjerne sivet med gravemaskin. Det gjenstår å se den varige effekten av dette, men det var en kostbar metode.

Med OP BIO Skimmer dras sivet opp med roten, sammen med mudden det vokser i, og pumpes på land. Testkjøringen i sommer var svært vellykket, men to spørsmål reiser seg:

Vil vi få gjengroing selv om sivet fjernes med roten? Her må det forskning til, helst allerede i høst.

Hva skal man gjøre med alt sivet som tas opp av elven?

For å ta et regnestykke. For å kjøre bort den mengden med krypsiv som er i de fem største elevene i Agder, trengs det 400 lastebillass med siv hver virkedag de neste ti årene. Selv om deponeringene fordeles langs elvene, vil det utgjøre store mengder. Kan krypsivet i stedet utnyttes som en ressurs?

Det kan det. Krypsiv i de mengdene det her er snakk om, flere millioner tonn, i et relativt begrenset geografisk område, kan brukes som en ressurs for å produsere bioenergi. Det mener direktør Odd Jarle Skjellhaugen ved Senter for bioenergiforskning, som ligger i tilknytning til Universitetet for miljø og bioteknologi på Ås. Og det burde interessere Miljøverndepartementet, fordi regjeringen har en målsetting om å øke produksjonen av bioenergi de neste ti årene.

I løpet av høsten vil det pågående krypsivopptaket i Sveindal gi grunnlag for å evaluere prissetting av fjerning av krypsiv per dekar, og det vil gi mer informasjon om mengden av krypsiv som tas opp per dekar. Da er tidspunktet for å starte utredning om hvordan sivet kan benyttes som en ressurs for bioenergianlegg.

Vi gir med andre ord Miljøverndepartementet to enkle utfordringer: Bidra med mer ressurser, slik at det kan forskes på gjengroing i Sveindal når krypsiv fjernes med roten. Dernest å bidra med midler for å utrede mulighetene for etablering av bioenergianlegg basert på krypsiv.

Det må selvsagt også forskes på årsakene til fremveksten av krypsiv. Årsakene kan være mange og sammensatte, og det å finne årsakene løser nødvendigvis ikke problemene vi opplever i dag.

Hvis man for eksempel finner at årsaken er klimaendringer, blir utfordringen å fjerne krypsivet med en metode som er rimelig og samtidig gjør at det tar lang tid før det gror til igjen. Hvis man finner en årsak som gjør at det faktisk er mulig å iverksette tiltak for å redusere veksten av krypsiv, må man uansett ta opp det krypsivet som er der i dag. Det haster med en avklaring av dette for at myndigheten sentralt, regionalt og lokalt kan få et best mulig beslutningsgrunnlag for hvordan dette problemet kan og bør håndteres videre.

Staten har allerede bevilget midler til teknologiutvikling via Innovasjon Norge. Den kompetanse som kan utvikles ved videre forskning og utredning vil kunne få anvendelse også i andre deler av verden der krypsiv, alger og andre vekster skaper de samme problemene.