ROBERT MUGABE vant presidentvalget i Zimbabwe med omkring 85 prosent av stemmene. Diktatoren var eneste kandidat. Opposisjonslederen Morgan Tsvangirai vant første valgomgang i mars, men trakk seg fra den andre som følge av trusler, forfølgelse og grov vold utført av Mugabes medsammensvorne mot opposisjonens støttespillere.

En bortimot samlet verden har fordømt Mugabe for å ha gjennomført valget. Men viktige land er forsiktige med kritikk. Blant dem Sør-Afrika, som har et spesielt ansvar for å løse konflikten i nabolandet. Sør-Afrika er med i FNs sikkerhetsråd, og vil sammen med Russland og Kina kunne legge hindringer i veien for sanksjoner som kan tvinge Mugabe i kne.

Robert Mugabe ble mottatt som folkehelt da han i 1980 vendte tilbake til Zimbabwe fra eksil i Mosambik. Valget i februar samme år endte med brakseier. Ian Smith ble tvunget fra makten, og Sør-Rhodesia ble Zimbabwe. Den blodige frigjøringskrigen hadde vart i åtte år.

NÅ TAR MUGABE fatt på sin sjette presidentperiode. Men valgseieren før helgen kan ikke rokke ved det faktum at han er sterkt svekket. Selv en god del gamle krigsveteraner fått nok av ham. De unge har knapt noe forhold til hans frigjøringskamp. De er mer opptatt mulighetene for et menneskeverdig liv.

Zimbabwe har fra naturens side store ressurser og ble bare for et par tiår siden beskrevet som «kornkammeret» på den sørlige delen av det afrikanske kontinentet. Landet hadde den nest største økonomien sør for Sahara. Slik er det ikke lenger. Jordreformene som ble tvunget gjennom ved årtusenskiftet har etterlatt et landbruk i ruin. Og masseflukt av mennesker med utdanning og kompetanse har vært en katastrofe for landet.

AFRIKANSKE LAND har hittil fremstått som handlingslammet i møte med Mugabe. Men under toppmøtet i den afrikanske union denne uken forsøker medlemslandene med Sør-Afrika i spissen å få til forhandlinger mellom Mugabe og Tsvangirai. Målet med det forsiktige presset er en overgangsregjering som kan løse den politiske krisen i Zimbabwe. Spørsmålet er om en slik mellomløsning med Mugabe i en sentral rolle vil gjøre hverdagen bedre for Zimbabwes hardt prøvede befolkning.