I løpet av fireårsperioden var det tøffe oppgjør i viktige saker som EUs tjenestedirektiv og asylpolitikken, hvor SV og Sp ble valset ned av «storebror».

Tross sviende nederlag i regjeringen valgte SV og Sp å gå til valg sammen med Ap i september. De rødgrønne fikk fornyet tillit av velgerne og fortsatte i regjering. Bare et par måneder etter valgseieren settes regjeringssamarbeidet igjen på en alvorlig prøve. I striden om biodieselavgiften kjører Ap en knallhard linje både overfor egne stortingsrepresentanter og regjeringskollegene.

Torsdag behandles saken i Stortinget. Da vil flere i Aps stortingsgruppe og gruppene til SV og Sp stemme for en avgift de er imot. Statsminister Jens Stoltenberg har forlangt at representantene piskes på plass. Det er tilstrekkelig til at den omstridte avgiften blir vedtatt, siden de rødgrønne har flertall i nasjonalforsamlingen.

Når statsministeren tvinger gjennom denne saken og overkjører regjeringskollegene spiller han et høyt spill. For det er åpenbart at Aps hardkjør påvirker samholdet blant de rødgrønne. Hvilke konsekvenser det kan få, er vanskelig å vite. Men å bli valset over slik SV og Sp er blitt, kan neppe skjerpe lysten i de to partiene til å fortsette samarbeidet.

I en koalisjonsregjering er kompromisser nødvendig daglig medisin for å kunne leve sammen videre. Det innebærer å gi og ta. Når den i utgangspunktet sterkeste i en koalisjon velger å kjøre over kollegene, skapes ikke klima for videre samarbeid. Spørsmålet er hvor mange overkjørsler SV og Sp kan leve med fra Aps side i denne perioden før grunnlaget for å regjere sammen er spolert.

Striden om biodieselavgiften har også et svært viktig perspektiv utenom det partipolitiske. Norge taler gjerne i store ord om klima i internasjonale fora. Igjen viser det seg at det er langt mellom ord og handling. Innføring av avgift vil gjøre biodiesel minst like dyr som fossilt drivstoff. Konsekvensen er at mange som kunne ha tenkt seg å kjøre mer miljøvennlig vil la det være. Signalene et avgiftsvedtak sender til klimatoppmøtet i København i neste måned, er avslørende for Norge.