Sven Egil Omdal

Tre statsråder møtte fram på pressekonferansen 9. januar for å gjøre kjent for alt folket at heretter skal alle kunne kjøpe sine mikrobølgeovner og skibokser også på søndag. En drøy måned senere er forslaget til siste finpuss i de respektive departement, før det sendes ut på høring. Mens vi venter, kan vi jo høre hva kulturministeren sa på topplederkonferansen i Frivillighet Norge i januar i fjor:Frivilligheten bidrar til å opprettholde menneskeligheten vår. Vi opplever å bety noe for andre og for fellesskapet.

Svulstige ministerord

Svaret fikk hun like før jul. Da skrev Frivillighet Norge tilbake: Når mor og far jobber eller handler om søndagen, blir andre aktiviteter prioritert vekk; kjøring av unger til håndballtrening, vaffelsteking på idrettsarrangement, trening av skolens fotballag og søndagstur i skog og mark. Det sivile samfunn ba ikke om svulstige ministerord, men om at den store frivillighetsdagen, søndagen, blir vernet.

En gang kunne de konservative sin Heimskringla. De husket skutelsveinen som sa til helligkongen: I morgen er det mandag. Nå sier Thorhild Widvey, uten at en eneste imam har bedt henne om det, at vi ikke lenger har en felles hviledag. Vi måtte få Frp i regjering for å få avviklet en 1000 år gammel norsk kulturtradisjon, og det er en minister fra Høyre som skal lede avviklingen.

Sår vind, høster storm

Hvis hun da ikke blir blåst overende. Med høringsforslaget om søndagsåpne butikker vil regjeringen så vind og høste storm. Den siste uken har jeg lest norske lokalaviser fra landsende til landsende, og oppdaget noe regjeringens rådgivere burde skjønt for lenge siden: Den gamle flertallsalliansen fra 1972 og 1994 har våknet. Og den har styrket seg med femtekolonnister langt inn i NHO. De sier nei, nei, nei.Frivillighet Norge var ikke alene om å underskrive det åpne brevet som ba regjeringen utrede hva søndagshandel vil bety for folkehelsen, klimaet, kulturlivet, frivilligheten, friluftslivet, familiene og distriktene. Den norske kirke skrev under. Det samme gjorde Naturvernforbundet, Bygdekvinnelaget, Handel og Kontor, Norges Barne— og ungdomsorganisasjoner og Transportarbeiderforbundet. Kirken, distriktene, fagbevegelsen og det organiserte ungdomsarbeidet, lyder det kjent?

Nei-alliansen

I tillegg skrev Virke under. Arbeidsgiverne. Denne nei-alliansen er bred nok til at den skal bli vanskelig å komme rundt: NHO Handel er imot. Det samme er Norgesgruppen, Coop, Ica, Byggmakker og Varner-gruppen. Høyres innmark.

Men Olav Thon er for. Thon-gruppen eier eller forvalter 95 norske kjøpesentre. I slike sentre bøtelegges butikker som ikke følger åpningstidene. Her står ikke frivilligheten så sterkt.

I valgkampen i 2013 rykket Olav Thon inn helsides annonser i Aftenposten og VG. Der slo han fast at han kom til å stemme Fremskrittspartiet, fordi: en forandring må komme fra høyre - og kanskje fra ytterste høyre. Nå kommer forandringen, men den blir møtt med motstand fra alle andre kanter, der folk flest er.

Sigrid Sandberg Eliassen, som driver butikk og kafé i Hammerfest sier til Hammerfestingen at forslaget om søndagsåpent er forferdelig. Peder Hagen, innehaver av sportsbutikken i Amfi Sunndal synes vi skal unne oss å holde søndagen litt hellig. Til Aura Avis sier han at han har lederne i de fleste sportsbutikkene i landet med seg.

Næringsfiendtlig

Anders Kristiansen, som eier og driver Bjørklundbutikken på Hvaltorvet i Sandefjord, sier til Sandefjords Blad at han ikke har møtt én i bransjen som er positiv. Ted Skattum ved Byggmakker på Gjøvik sier til Oppland Arbeiderblad at forslaget er næringsfiendtlig. Fra by til by, fra bygd til bygd: et rungende nei!

Venstre vil gi kommunene rett til å bestemme. Det er det mest liberale, mener de. Men før liberalistene i Unge Venstre er kommet seg opp av dynene søndag, er gamle venstrefolk på plass i idrettshallene eller på nærmeste nut. Årsmøtet i Rana Venstre har sagt nei. Det samme har Harstad Venstre og Skien Venstre. Telemark Venstre vil ikke ha søndagshandel. Ordfører Olav Kasland i Bø sier at de fleste i partiets ordførernettverk er motstandere.

Høyre går heller ikke i takt. Gruppeleder i Sandnes bystyre, Thor Magne Seland, er uenig med sitt eget parti. Arve Kambe, Høyres leder av næringskomiteen på Stortinget er imot. Det samme er Høyres ordførerkandidat i Haugesund, Jarle Utne-Reitan. Han sier til Haugesunds Avis at han tror Vestlandet ser annerledes på dette enn folk i Oslo.

Bygger argumentasjonsvern

Vestlandet og Nord-Norge, Telemark og Trøndelag, bønder og kristenfolk, naturvernere og klubbledere, det er slik norske flertall dannes. Nå bygger de argumentasjonsvern mot høringsnotatet som kommer:

Butikkene kan ikke overtas av studenter hver søndag, slikt er å kaste over bord 20 års arbeid for å få til en god lærlingeordning og fagbrev for handel. Mange butikker er kompetansebedrifter. Studenter kan uansett ikke erstatte vaktmesterne, lastebilsjåførene og andre som holder handelen i gang. Små steder har ikke studenter. Tilkallingsvikarer organiserer seg ikke, det fellesskapet ryker også.

Venstre kan ikke åpne for søndagshandel og beholde sin miljøprofil. Rapporten som Handelens Samarbeidsutvalg har fått utarbeidet, viser at utslippene kan øke med 21350 tonn CO2-ekvivalenter.

Bare de som ikke har barn i skolen tror at tirsdag er en like god fridag som søndag. Enslige forsørgeres strev med å skaffe hjelp når de jobber kveld eller lørdag vil bli større, det samme blir savnet av ungene.

Kulturministeren må gjerne skrive om den gamle sangen og sende den på høring. Men hun vil ikke få slavekoret med seg på å synge I morgen er det thondag, det skinner over jord.