Salget av kylling har gått tilbake etter at det den siste tiden har vært betydelig støy rundt bruken av Narasin i kyllingproduksjonen. Norske kjøpere har blitt skremt og godt er det.

Det er bra fordi det bare er kjøpere som kan oppdra produsentene til å endre produksjonsmåter. Politikere kan selvsagt endre krav og forskrifter, men de agerer også på grunn av forbrukerkrav og velgere.

I Norge har vi en gammeldags forestilling om at vi er sunne og lever sunt. Og at norsk mat er trygg og næringsrik. Den forestillingen er det verdt å kvalitetssikre fra tid til annen. Norske bønder og foredlingsindustri er lenker i en kjede med store pengestrømmer. De er leverandører under press, best mulig kvalitet for billigst mulig penge. Og det er ikke bonden som sitter igjen med de store formuene, etter at nordmenn har brukt mye av sin årsinntekt på mat. Det er de store matvarekjedene som tjener penger på at Ola Nordmann vil spise godt.

Matvaner endrer seg og norsk matkultur har blitt veldig annerledes på få år. Det er helt andre middagsretter som står på våre bord nå, enn for 20-30 år siden. Vi har fått bedre råd, vi er blitt flinkere til å lage mat og vi krever bedre mat. Og større utvalg. Vi ville ikke ha vasne, smakløse tomater og nå har vi fått et utall sorter å velge mellom. Vi ville ikke ha så mye innsprøytet vann i kjøttdeigen, nå har vi fått alternativer. Fisk pumpes også opp med vann, vi har matvarer med et altfor høyt saltinnhold og rekken av såkalte e-stoffer er uforståelig og skremmende.

Dette må matvareprodusentene ta enda mer på alvor. Norske forbrukere er villige til å betale for trygghet. Økologiske alternativer, kortreist mat og produsenter som er opptatt av dyrehold og snillere produksjon er en industri i vekst.

Landbruksminister Sylvi Listhaug vil trappe opp forskningen på feltet. Veterinærinstituttet, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet skal få en beskjed om å finne ut hva det må forskes mer på, og vil overvåke utviklingen. Det er bra. Her må også gjøres en stor, internasjonal jobb. Utfordringene i matvareindustrien er i høyeste grad globale.