Hele landet er representert med utvalgte jordbrukslandskap langs kysten, ved fjorden, på fjellet og i innlandet, og områdene varierer i størrelse fra 100 daa til 165 000 daa. Hvert fylke får sitt «smykke» å ta vare på i samarbeid med berørte kommuner og grunneiere.

Vest-Lista i Farsund kommune er av regjeringen utpekt som ett av 20 nasjonalt utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Området omfatter 33 landbrukseiendommer med 7 i aktiv drift med husdyrhold. Området utgjør et av Norges eldste jordbrukslandskap. Biologisk mangfold er i stor grad knyttet til den 5-6000 år gamle jordbrukskulturen. Drift av kystlynghei har pågått fram til i dag.

Her finnes ugjødsla slåttemark, beitemark og lyngmark og innslag av sjeldne arter, blant annet en bestand av klokkesøte. Stedsnavn, gravminner og helleristninger fra yng-re steinalder og bronsealder vitner om lang tids bruk. Utallige steingjerder, bakkemurer og rydningsrøyser preger området i tillegg til viktige kulturminner og kulturmiljøer som jord-bruksristninger, fallosstein, hustufter og bygdeborg, klyngetun, kverner og langhus (sammenbygd innhus og uthus).

Se for deg et jordbrukslandskap med fargerike blomsterenger og vakre bygninger. En subjektiv vurdering, ja, men det er faktisk mer enn det. Jordbrukslandskap med både kulturhistoriske og biologiske verdier er viktige, fordi de er kilder til kunnskap og opplevelse av vår felles natur— og kulturarv. De avspeiler historien og forteller oss om hvordan menneskene har levd og høstet av naturens ressurser. Og ikke minst, de er leveområder for mange planter og dyr, inneholder særegne og svært artsrike naturtyper.

Å stanse tap av biologisk mangfold innebærer å ta vare på slike jordbrukslandskap. Også den Europeiske landskapskonvensjonen, som Norge har sluttet seg til, omhandler hele spekteret av landskapet fra de særlig verdifulle landskapene til landskap i forfall.

Det er geologisk og klimatisk store variasjoner i vårt langstrakte land. Dette har ført til kulturelle særpreg og driftstilpasninger ut fra de lokale forholdene. Et hverdagslandskap utformet på bakgrunn av ulike driftsformer og utnyttelse av ressursene i landbruket, har gitt store variasjoner i kulturhistoriske og biologiske verdier. Vi har i lang tid hatt oppmerksomhet på disse verdiene gjennom kartlegginger og registreringer.

Vi har iverksatt flere tiltak for å motvirke gjengroing ved å stimulere til økt beiting og økt hogst av gjengrodde arealer, men disse tiltakene treffer ikke alltid blink i forhold til å ta vare på jordbrukslandskap med store kulturhistoriske og biologiske verdier. Vi må passe enda bedre på slike verdifulle områder. For eksempel er et seterlandskap ikke bare viktig i Norge, det er også en verdi i europeisk sammenheng fordi slike landskap er i sterk tilbakegang i Europa.

Regjeringen går nå et skritt videre og inngår et direkte frivillig samarbeid med grunneiere/forvaltere og kommuner om langsiktig skjøtsel og ivaretakelse av utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Vi starter med 20 områder, minimum ett i hvert fylke. Vi har sikret oss et utvalg av landskap som samlet viser at bruk av landets ressurser langs kysten, ved fjorden, på fjellet og i innlandet har skapt en rikdom av kulturhistoriske og biologiske verdier. De 20 utvalgte områdene representerer ulike landskaps- og jordbruksregioner. De er valgt ut gjennom en grundig prosess der stat, fylke, kommune, Sametinget og næringsorganisasjoner har deltatt. Dette danner dermed et grunnlag for et bredt eierskap.

De utvalgte kulturlandskapene i jordbruket utgjør et eksklusivt nasjonalt utvalg og de vil være viktige «utstillingsvinduer». Grunneiere/drivere er nøkkelspillerne i synliggjøring og verdiskaping. Ivaretakelse av områdene vil innebære forpliktelser for staten, fylker og kommunene. Samtidig gir dette også mange muligheter. Vi vil at områdene skal være tilgjengelig for allmennheten og vi vil at kommunene bokstavelig talt skal smykke seg med dem. Ta godt vare på dem, vis dem fram og vær stolt av dem. Vær kreativ og dra nytte av de eksklusive utvalgte områdene i sammenheng med reiseliv og næringsutvikling.

Det er en stor glede for oss å presentere og markere de 20 utvalgte områdene som vårt felles prosjekt. Samlet har vi i 2009 satt av 8 mill kroner til forvaltning av disse områdene. Midlene kommer i tillegg til den innsatsen som allerede gjøres i flere av de utvalgte områdene.