Ja, det er svak vekst i USA og gjeldsproblemer i Sør-Europa, men også lyspunkter – for eksempel videre oppgang i fremvoksende økonomier, ledet an av Kina.

På verdens børser rår imidlertid frykten. Investorene ser på uteblivende vekst og manglende gjeldsbetjeningsevne som mer sannsynlig enn de liker. Dermed lemper de ut aksjer og obligasjoner. For å få solgt, må kjøperne lokkes med pris, og kursene faller. Bildet er stort sett det samme på Oslo Børs som rundt om i verden: Året så langt har gitt minus 17 prosent, forrige uke minus 13,5 prosent og fredagen isolert sett minus 2,5 prosent. At fredagens tall for arbeidsledighet og jobbskaping i USA ikke var så ille som fryktet, ble bare en svak trøst. At kredittratingsbyrået Standard & Poor's for første gang i historien nedjusterte den amerikanske statens kredittverdighet fra aller best til nest best, bidro til å øke frykten. Samt til å sette fokus på amerikanernes manglende evne til å fatte nødvendige skattevedtak.

Det bakenforliggende problemet er usunn gjeldsoppbygging over tid. Da finanskrisen slo til høsten 2008, ble renten satt kraftig ned og en lang rekke regjeringer fulgte oppskriften fra klassisk motkonjunkturpolitikk og brukte penger. Men pengene måtte lånes, og nå har den allerede usunne gjelden vokst til å bli direkte farlig. Og ettersom renten har fortsatt på rekordlavt nivå, betyr det at innholdet i verktøykassen er brukt opp. På bunnen ligger lite annet enn retorikk.

Det er gjentatt til kjedsommelighet, men her kommer det igjen: Norge generelt og Sørlandet spesielt har en sterkt utadrettet økonomi. Er verdensøkonomien virkelig på vei inn i en nedgangsperiode, vil den etter hvert påvirke oss også. Finanspressen bringer allerede spådommer om en oljepris på 60 dollar fatet, bortimot en halvering fra dagens nivå. For er det noe som påvirkes av utsiktene til vekst, eller mangel på sådan, så er det ventet forbruk av oljeprodukter. Og er det noe som påvirker Agders næringsliv, så er det oljeprisen.