Det var en lettet og livlig stemning etter fredagens styremøte, som om det å bli kvitt styrelederen fra helse Sør-Øst, Peder Olsen, hadde tilført ny energi. Olsen har nok hatt stramt grep om styret, og nå som de får en av sine egne som leder, kvindølen Camilla Dunsæd, øyner de nok håp om noe mer armslag for Sørlandets perspektiver og prioriteringer enn maktens mann åpnet for.

Valerie Kubens kommenterer.

Det har ikke alltid vært lett for de lokale styrerepresentantene å vite hvor Peder Olsens lojalitet egentlig lå, og hvor hardt han, når alt kom til alt, slåss for Sørlandets interesser innad i Helse Sør-Øst. Framover kommer nok styret til å sende tydelige meldinger til makthaverne i Helse Sør-Øst om sine ønsker, behov og forventninger. Én av de tingene styremedlemmene ikke lenger vil akseptere å la seg kneble på, er ønsket om å utrede muligheten for ett felles sykehus. Ingen vil så langt binde seg til å si at de går for ett sykehus, men de vil ha friheten til å utrede og vurdere det, før det eventuelt forkastes. Men dagens direktør er soleklar. Ikke er det behov for ett sykehus, og penger til det er det i hvert fall ikke, mener han. En av dem som strålte aller mest i går var nettopp direktør Jan Roger Olsen. Ikke bare har han fått den styrelederen han ønsket seg, men han har også fått gjennomslag for akkurat den personen han ville ha som nytt styremedlem etter Olsen, tidligere direktør for Statens Helsetilsyn, Lars E. Hanssen. Han er landets største kanon på pasientsikkerhet, og kommer til å bli bedt om å bidra til å bygge opp Sørlandet som det sykehuset i landet med best sikkerhet for pasientene.

Like løfterike er ikke de økonomiske utsiktene for 2013, som starter med en ekstra utfordring på 80 millioner kroner som følge av økte utgifter og omlegging av behandlingstakstene. Og dette kommer på toppen av innsparingskravet på 50 millioner kroner for å skaffe alburom til nye investeringer.

Det skal bli interessant å se hvordan styreleder Camilla Dunsæd vil håndtere mulighetsrommet og spenningene som nå åpner seg overfor Helse Sør-Øst; likeledes hvordan hun håndterer pressens krav om innsyn og meroffentlighet i prosessen rundt den utviklingsplanen som forberedes for sykehuset fram til 2030. Tiden er inne for å bryte lukkethetskulturen. Dunsæd kan ikke henvise landsdelen til å sitte på gangen i en av de viktigste sakene for befolkningen i tiårene som kommer.