KrF har falt som en stein på meningsmålingene etter valget i 2001. Da hadde partiet 12,4 prosent oppslutning. Nå opererer partiet med 6-7 prosent på målingene, og utsiktene til et katastrofevalg er overhengende. Fire år i en Høyre-dominert regjering har ført til velgerflukt og en halvering av KrFs oppslutning.

Det var store forventninger til Dagfinn Høybråten da han overtok som partiets leder etter Valgerd Svarstad Haugland for snart et og et halvt år siden. Etter en periode med intern personstrid, konflikter og nedslående meningsmålinger ble Høybråten utpekt som redningsmannen. Men det varslede oppsvinget har uteblitt.

KrFs nedtur er relatert til både politikk og personer. Partiet har pådratt seg stempel som et haleheng til Høyre. Hvilken strategi som er meislet ut for å snu denne oppfatningen, får vi kanskje svar på i helgen. KrF er i utgangspunktet et sentrumsparti, og det er ventet at partiprofilen blir blankpusset under landsmøtet. Samtidig bør KrF vurdere om partiets frontfigurer skal endre stil. Stadig oftere fremstår de som humørløse og forurettede bedrevitere når de får kritiske spørsmål.

Blir valgresultatet som meningsmålingene tilsier, går det mot slutten for Bondevik-regjeringen. Målinger har i flere måneder gitt det rødgrønne alternativet med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet flertall på Stortinget. Et annet moment som bebuder regjeringsskifte, er at Kjell Magne Bondevik har koplet KrFs videre deltakelse i regjering til Venstres skjebne. Og den er høyst uviss. Faller Venstre ut av Stortinget, er det uaktuelt for KrF å sitte i regjering.

I den situasjonen KrF befinner seg, skulle en tro vi står foran et turbulent landsmøte. Det blir det ikke. Nå gjelder det å tenne gnisten i den lille flokken partiet er redusert til. Regjeringssamarbeidet har kostet KrF dyrt, fordi det synes å ha mistet sin egenart. Det vil ikke overraske om KrF forsøker å få fokus på moral og verdispørsmål i valgkampen, for det kan gi partiet et løft.

Det som kan forsure stemningen på landsmøtet, er at det blir en debatt om partiet skal delta i en regjering hvor Fremskrittspartiet også er med. Flere har varslet en slik debatt, og det kan skape inntrykk av at krefter i sentrumspartiet KrF vil være med å drive politikken enda lenger til høyre.