Partiet får 5,5 prosent oppslutning i en undersøkelse TNS gallup har gjort for VG og TV2, og er nede på et historisk bunnivå.

Hadde denne august-målingen vært valgresultatet, ville KrFs stortingsgruppe blitt redusert fra 22 til 10 representanter. Ved stortingsvalget i 2001 hadde partiet 12,4 prosent oppslutning. Siden har over halvparten av velgerne flyktet.

Da Dagfinn Høybråten ble valgt til ny leder i KrF på det ekstraordinære landsmøtet i Bergen i januar i år, uttalte han at målet for partiet er en oppslutning på godt over 10 prosent ved valget i 2005. I øyeblikket er KrF langt nærmere sperregrensen på fire prosent enn det valgresultatet partilederen har satt som mål om et drøyt år.

Høybråten sa etter lederskiftet at KrF nå skulle favne bredt. I stedet synes han å ha drevet partiet inn på den smale vei. Og han sliter med imagen. For mange fremstår han for mye som en moralist — en «lagsgutt» som gjør alle de riktige og sunne tingene - og slik oppfattes han lett som en som løfter pekefingeren formanende mot alle som velger annerledes.

Valgforsker Frank Aarebrot mener internt bråk i KrF kan ha påvirket velgerne i den nye meningsmålingen. Det har vært kraftige reaksjoner på nominasjonsprosessen, hvor partiledelsen sentralt har lagt sterkt press på Østfold - og også Møre og Romsdal - for å få Høybråten på toppen av KrF-listene til stortingsvalget. Det naturlige hadde vært om Høybråten fikk førsteplassen i Akershus, hvor han bor, men problemet er at tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland ikke vil vike plassen for Høybråten uten kamp.

Carl I. Hagen skapte også røre i KrF-kretser med utfallet mot muslimer i den famøse talen han holdt i menigheten Levende Ord i Bergen i sommer. Ledere i Hordaland KrF gav full støtte til Hagen, mens statsminister Kjell Magne Bondevik refset Frp-lederen for uttalelsene.

Vi tror likevel det er deltakelsen i regjering som har svekket KrF mest. Helt siden samarbeidet med Høyre kom i stand høsten 2001, har KrF-ledelsen høstet kritikk fra egne rekker for å ha latt Høyre kjøre løpet. Blant KrFs hjertesaker er distrikt og bistand, mens Høyre vil ha mindre skatt. Det blir ikke bedre kommuneøkonomi av slikt, og det er da også i Distrikts-Norge KrF har fått merke at velgerne flykter i hopetall, fordi de mener partiet ikke leverer varene. KrF har en jobb å gjøre med å bygge opp igjen troverdigheten.