I meningsmålingen fra Respons Analyse, der KrF-ere i Agder blir spurt om partiet bør samarbeide mot høyre eller venstre, deler de spurte seg i tre leire. I Vest-Agder er det flertall for borgerlig samarbeid. I Aust-Agder ønsker et flertall å samarbeide med Ap. Mens en betydelig del av de spurte KrF-erne er usikre.

Denne målingen må ikke tolkes for bokstavelig. Det er ikke mer enn drøyt 100 respondenter som har svart, og feilmarginen anslås til mellom seks og 10 prosent.

Likevel er den et stemningsbarometer. Og målingen bekrefter det dilemmaet KrF står overfor som sentrumsparti. KrF-ere som stiller til valg i kommuner og fylker, vil gjennom hele valgkampen bli avkrevd svar på spørsmålet om hvilken vei partiet vil samarbeide i neste periode. Svarene de gir, varierer rundt omkring i landet. I Oslo samarbeider KrF med Høyre og Venstre i byrådet. I Bergen har partiet sagt farvel til de borgerlige. I Trondheim er KrF en del av den rødgrønne blokken. Mens Jørgen Kristiansen har gått langt i å antyde at KrF i Kristiansand vil fortsette samarbeidet med Høyre, Frp og Pensjonistpartiet.

På fylkesplan og i mange byer og bygder i landsdelen er likevel spørsmålet åpent. Og i flere kommuner, så vel som i Vest-Agder fylkesting, kan partiet forhandle seg fram til å få ordføreren i bytte mot å gå til Ap. De lokale KrF-erne har nok fått med seg den voldsomme flørten som Ap-ledelsen har innledet overfor KrF på sentralt plan. Følges denne opp lokalt, kan KrF få betydelig flere ordførere i vår landsdel etter valget.

Sørlandet er KrFs sterkeste landsdel. Derfor vil både den nasjonale ledelsen i KrF, og i andre partier, se med interesse på hvilken vei KrF-erne her snur seg. De lokale veivalgene kan også få innvirkning på den beslutningen KrF skal ta som parti når det nærmer seg neste stortingsvalg; nemlig om partiet fortsatt skal støtte de blå partiene eller se mot Ap og andre sentrumspartier som Sp og Miljøpartiet De Grønne.

Tiden til 2017 går fort.