Vi har lange tradisjoner for at våre samfunnstopper aktivt arbeider for å gjøre Norge til en global stormakt når det gjelder å løse verdens problemer. Dette er isolert sett en prisverdig holdning. Det ville imidlertid vært fornuftig at kraftbransjen først hadde studert hvilke erfaringer vi har høstet som globale problemløsere på andre områder, før kraftbransjens løsning på klodens klimaproblemer ble solgt inn til Stortinget.

Dråpe i havet

Faktum er at vår kapasitet i relasjon til Europas strømbehov er «en dråpe i havet», samt at EUs utslipp av klimagasser bestemmes av kvotetaket, og ikke av hvor mye fornybar energi vi produserer.

Jeg er vel kjent med at elsertifikatene er teknologinøytrale og jeg håper at Nysted har rett i at ordningen vil utløse mer vannkraft enn naturødeleggende vindkraft. Han må gjerne beskrive elsertifikatene som et «markedsbasert virkemiddel», men det bortforklarer ikke regningen på 50 milliarder. Verre er det at sertifikatene utløser tyngden av nettoppgraderinger på 130 milliarder. Dette vil gi kundene varig høye

nettkostnader og slå vesentlig kraftigere ut enn sertifikatene.

Da er det liten trøst i at strømprisen er lav.

Flere nye kabler

Elsertifikatene er den utløsende faktor for etablering av flere nye kabler til utlandet. Dette gjør at vi kan eksportere vårt økende kraftoverskudd til høyere priser og er en løsning Nysted lenge har ivret for. Kablene vil integrere Norge i EUs kraftmarked og legge til rette for kontinentale strømpriser.

Norsk industri vil miste sitt naturgitte konkurransefortrinn og vår strømeksport vil medvirke til økt konkurranse for norsk næringsliv.

Vi har vannkraft nok og vår fornybarandel på 66% er høyest i verden. Vi har en industri som fremstiller metaller med minst utslipp og lavest energiforbruk i verden. Dette er et område som vi bør satse på, samt legge til rette for at utenlandske kraftintensive virksomheter kan etablere seg her.

Nettinvesteringer

En slik satsning vil både hjelpe klimaet, redusere behovet for nettinvesteringer og medvirke til økt verdiskapning i Norge.

Nysted opplyser at den samlede verdiskapning i kraftbransjen er om lag fire ganger større enn i den kraftintensive industrien og at kraftselskapene i Sør-Norge i de siste 10 årene har levert utbytter på nær 60 milliarder til sine eiere. Det er følgelig vanskelig å forstå bransjens behov for subsidier.

Er vår kraftbransje mer opptatt av å bli integrert i det Europeiske kraftnettet, enn å medvirke til økt verdiskapning for nasjonen Norge?