Det kan bli et svært spennende kommunevalg i Sørlandets hovedstad om et drøyt år. Og det på mange måter. Denne målingen, som ble tatt opp i første del av denne uka, viser at Høyre og Ap fester grepet om velgerne. Og at de to partiene trolig kommer til å kjempe en svært jevn kamp om å bli største parti i bystyret.

For Arvid Grundekjøn er dette jubel-tall. Han har skapt mye debatt med flere uttalelser og vært en kontroversiell ordfører i deler av opinionen. Men Høyre får her tommelen opp av velgerne i byen. Samtidig er det som alltid vanskelig å vite hvor mye nasjonale tendenser spiller inn i slike lokale målinger.

Kommentaren fortsetter under grafikken!

Meningsmaaling.jpg Foto: Jan Mortensen, grafikk
Meningsmaaling2.jpg Foto: Jan Mortensen, grafikk

Også for Ap er denne målingen gode nyheter. Skulle Ap klare å tangere 30-tallet ved valget neste høst, vil det være oppsiktsvekkende. Problemet til Mette Gundersen — eller Trond Blattmann - er at de andre partiene på venstresiden er så små. Aps vei til makt vil også etter neste valg etter all sannsynlighet gå gjennom KrF. Og denne perioden ser Jørgen Kristiansens parti ut til å trives på borgerlig side.Innbyrdes blant de borgerlige partiene viser denne målingen interessante trekk. Tallene gir flere styringsmuligheter for Høyre. Med et slikt valgresultat kan Harald Furre - eller Mette Roth - som Høyres toppkandidat vrake Frp og sikre borgerlig flertall i bystyret ved hjelp av KrF og Venstre.

Et slikt scenario vil være det verst tenkelige for Frp. Men på den positive siden for partiet viser denne målingen at Frp har stabilisert oppslutningen etter forrige kommunevalg. Velgerne har ikke straffet Tor Utsogn og Co for å ha inngått kompromisser inn mot sentrum i bystyret. Frp kan til og med gjøre seg forhåpninger om å gå forbi KrF, og bli bystyrets nest største borgerlige parti.

Langt mer dramatisk er målingen for de minste partiene i bystyret - og for flere av de mest markante politikerne. Både Vidar Kleppe (Demokratene), Odd Salvesen (Pensjonistpartiet) og Halvor Fjermeros (Rødt) ville falt ut av bystyret hvis denne målingen var valg. Men alle disse partiene og profilene er vant til å kjempe mot sperregrensen. Og tallene er her så små at feilmarginene blir store. Dessuten har alle de tre politikerne vist stor evne til å mobilisere i tidligere valg.

Bakgrunnstallene viser ellers at Ap har en stor overvekt av kvinnelige velgere, mens det er motsatt for Høyre og Frp.