Imamen Nehmat Ali Shah i en av de største og mest etablerte moskeene i Oslo, er for dødsstraff for blasfemi i Pakistan. Første påskedag holdt han appell under en bønnemarkering for Mumtaz Qadri i Rawalpindi i Pakistan. I 2011 drepte Mumtaz Qadri den liberale guvernøren Salman Taseer fordi Taseer hadde tatt til orde for å lempe på blasfemilovene i Pakistan. Qadri fikk dødsdom og ble henrettet den 29. januar i år. Det utløste demonstrasjoner i Pakistan, men også utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo.

Da det ble kjent at imamen hadde deltatt på støttemarkeringen i Pakistan, sa han til sitt forsvar at han deltok på dette arrangementet i privat regi, at han er mot reformer i Islam og at han også støttet demonstrasjonen fordi drapsmannen ikke fikk en rettferdig behandling.

I går gjorde moskeen han tilhører det kjent at de fortsatt har stor tillit til imamen.

Dette er kontroversielt og problematisk. Moderate muslimer i Norge ville ha tjent på at norske moskeer trakk en klar og tydelig linje overfor ekstreme tolkninger av Koranen, dødsstraff og vold. At de holdt en betydelig distanse til terroraksjoner som dette og ikke levnet tvil om hvor de står i forhold til bruk av vold. Dette tjener ikke muslimers sak i Norge og skaper enda større mistenksomhet overfor moskeer og hva slags lære som formidles der. Med betydelig statsstøtte.

I lys av dette er det interessant og viktig at den pakistanske ambassadøren i Norge, Riffat Masood, kommer med innspill i debatten. Ambassadøren mener at når norske myndigheter bevilger penger til moskeer og andre organisasjoner, må de overvåke både aktiviteter og bruken av offentlig støtte. — Uansett hvor pengene går, må det være en overvåkingsmekanisme for å se om pengene blir brukt på riktig måte, og riktig måte betyr til borgernes fordel, sier Masood.

Denne saken forsterker behovet for at norske muslimer trenger flere religiøse ledere som arbeider for å kombinere islam med demokratiske verdier, og behovet for en offisiell norsk utdanning av religiøse ledere som ligger inne i integreringsforliket som ble inngått før jul. Og det er viktig at muslimer selv reiser stemme mot vold og ekstremisme.