NCE betyr «Norwegian Centre of Expertice», mens Node selv er en forkortelse for «Norwegian Offshore & Drilling Engineering» — fellesorganisasjonen for 47 sørlandske bedrifter innen olje- og gassnæringen som i sum har klart å bli verdensledende i markedene for boreutstyr, bølgekompenserte kraner samt laste- og lossesystemer.

NCE-programmet er en felles satsing mellom Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og SIVA. Programmet støtter regionale næringsklynger med internasjonal orientering, forutsetninger for videre vekst og ambisjoner om langsiktig samarbeid. Støtten materialiserer seg ikke minst i form av midler til utviklingsarbeid, for tiden anslått til fem millioner kroner per klynge og år.

Vi ser Nodes nyvunne status primært som en offisiell anerkjennelse av en imponerende skaperkraft og vilje til å lykkes. Fremveksten av mange tusen offshore-relaterte høykompetanse-arbeidsplasser på Sørlandet de siste 40 årene har antagelig bidratt mer til utvikling av landsdelen enn noen annen enkeltfaktor. At næringsklyngens lille fellesorganisasjon kan titulere seg «NCE», omtrent som det britiske «Sir», betyr ikke all verdens ute i de globale markedene – der er navn som National Oilwell Varco og Aker MH bedre kjent enn i Oslo – men det er en hyggelig, velfortjent gest. Det samme gjelder pengene; fem millioner kroner er for «småpotatis» å regne for en næringsklynge som omsatte for 35 milliarder kroner i fjor. Men bevilgningen vil kunne smøre samarbeidet og muligens bidra til utviklingsarbeid som ellers ikke ville ha kommet i gang.

NCE-utnevnelsen kommer ellers på et tidspunkt da Node-bedriftene lever i spenning: Vil den økende oljeprisen medføre at ordrestrømmen, som stoppet nesten helt opp i fjor, kommer i gang igjen før de gigantiske ordrereservene fra årene før er brukt opp? Næringsklyngen er fullstendig avhengig av internasjonale konjunkturer, og for tiden ser det ikke lyst ut for de store verftene i Korea og Singapore som ofte er sørlandsbedriftenes kunder.