Hvem som skal høres blir avgjort i løpet av januar. Adresselista er offentlig når den foreligger. Høringsfristen er fastsatt til 13. mars. På grunnlag av høringsuttalelsene vil plan— og bygningsetaten gi en uttalelse som går til politisk behandling. Kommunens saksbehandler er arkitekt Fredrik Sund. Bystyret fatter endelig vedtak.

Regionalplanen

Siden flertallet i formannskapet gikk imot å ta Kristiansand teater ut av regionalplanen, slik mindretallet ønsket, er det klart at bygningen er nedrivingstruet. Dermed er det reell fare for at Henrik Finnes store relieff kan gå tapt. Det må ikke skje. Finnes relieff er godt plassert på ytterveggen mot Kongens gate. Kunstverket har i mange år vært til glede og inspirasjon for folk som ferdes i Kristiansand. Det er harmonisk i form og farge, det er uttrykksfullt og engasjerende, og appellerer både til følelse og intellekt. Opplevelsen en får av Finnes relieff kan sammenlignes med inntrykk en kan få av andre kunstverk, for eksempel av Nupens kunst i området langs Strandpromenaden. Henrik Finne er representert i nasjonalgalleriene i alle de nordiske land, og han er berømt for sine arbeider langt utenfor Norden.

Det er verdifullt med kunst i det åpne rom. Kunstopplevelse er faktisk med på å gi livskvalitet. Det er få abstrakte kunstverk i uterom i Kristiansand, og lite fasadekunst. Det ville derfor være svært trist om vi mistet dette kunstverket. Trist fordi vi ville bli fratatt en verdifull kunstgjenstand som vi faktisk eier, og som beriker hverdagen. Trist også fordi en rasering av kunstverket ville bety at de som styrer byen vår synes å mangle forståelse for vesentlige kulturelle verdier. I Kommunedelplanen for Kvadraturen og vestre havn, del 1, vedtatt av bystyret i 2014, står det at «det er nødvendig med en bevisstgjøring i forhold til hvilke kunst— og kunstprosjekter man ønsker skal vises i det offentlige rom.» Videre heter det i samme dokument: «Kunst i det offentlige rom i Kristiansand kommune skal ha høy kvalitet og være vektlagt kunstnerisk variasjon, mangfold og nyskaping». Det er eksplisitt uttrykt at kommunen ønsker et bredt spekter av profesjonelle kunstnere.

Bør bestå

En kan spørre seg om veggen med Finnes relieff kunne bevares, selv om resten av bygningen ble revet. Flere av bygningene i regjeringskvartalet har felter med kunstverk som vil bli bevart, også om byggene rives. En slik løsning er neppe aktuell hos oss. Dessuten er det mye som taler for at Kristiansand teater bør bestå. Bygget er ført opp i en karakteristisk og tidstypisk stil. Det er et viktig argument for å ta vare på

bygget. Vi har vel bare har ett, kanskje to andre eksempler på bygninger i Kristiansand i denne stilarten. Høyblokka i Oslo sentrum er bygd noen år før Kristiansand teater. Den er i samme stil, og dette bygget skal som kjent bevares.

Kulturell tradisjon

Teaterbygget vårt kan brukes til mange fornuftige formål. Stedet har en lang kulturell tradisjon som det ville vært naturlig å videreføre. Kanskje kulturskolen burde flyttes hit. Eller kanskje en heller skulle etablere et Barnas kultursenter, f.eks. med verksted for drama, dokke— og figur-teater, tegne- og male-verksted, rom for tekstilarbeid, keramikk, trearbeid, foto osv. I tillegg er det viktig å ha egnede utstillingsrom for ting som lages, der både barn og voksne kan få nye ideer og ny inspirasjon. Det er viktig at det legges til rette for aktiviteter for kommunens barn og ungdom slik at de får utløsning for sin skapertrang og mulighet for å utvikle sine kreative evner. Det er konstruktivt og fremtidsrettet kulturarbeid.