Den tragiske hendelsen minner oss igjen om hvor ustabilt og farlig Afghanistan er. Og hvilken risiko journalister som drar til konfliktområder utsettes for.

I alt har syv norske journalister opp igjennom årene mistet livet på oppdrag i utlandet. Fire av dem er drept i Afghanistan alene.

Likevel er det viktig at norske journalister fortsetter å reise til konflikt— og krigsområder. Bare på den måten kan resten av samfunnet få et innblikk i konfliktens karakter, dens konsekvenser og ofrenes lidelser.

Thomassen ble drept inne på det mest prestisjetunge og best bevoktede hotellet i Afghanistans hovedstad Kabul. At Taliban-grupperinger klarer å trenge inn på et slikt område mens et annet lands utenriksminister er til stede, illustrerer hvor mangelfull regjeringsstyrkenes kontroll er. Det sier også noe om Talibans evne til å infiltrere regjeringsstyrkene, at terroristene opptrådte i offisielle militæruniformer.

Mandagens terroraksjon er en del av et større mønster med stadig sterkere Tailban-aktivitet. Bevegelsen synes å ha fått flere sympatisører og har vist evne til å angripe dypt inne på regjeringsstyrkenes områder. Også i Kabul, som lenge ble ansett for en trygg sone. Mandagens angrep var Talibans tredje bare den siste måneden inne i hovedstaden. I alt har 25 mennesker mistet livet i disse aksjonene.

Slike tall viser at terroren som nå har rammet våre egne, daglig gjør livet utrygt for den jevne afghaner. Formålet med terroren er da også å skape mest mulig frykt og usikkerhet. Både hos de utenlandske styrkene som FN har satt til å stabilisere sikkerhetssituasjonen slik at gjenoppbygging kan komme i gang, og hos den hardt prøvede sivilbefolkningen. Utlendingene skal skremmes ut, sivilbefolkningen til underkastelse.

Talibans kamp for å destabilisere Afghanistan må ikke lykkes. Det har også Norge et ansvar for.

Men mandagens terroraksjon i Kabul viser nok en gang at prisen kan bli høy.