Det vekker oppsikt at norske toppledere angivelig har sittet i Stortinget og løyet — eller i hvert fall holdt tilbake informasjon. Det er foruroligende at profesjonelle konsernledere føler seg hevet over spørsmål fra landets parlament. Deres forklaringer i etterkant er også foruroligende vage på hva de har visst når, og når de mener taushetsplikt gjelder. Eller ikke.

Den avgåtte topplederen Jon Fredrik Baksaas, som mandag innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om VimpelCom, fikk tidligere i år en bonus på 1,7 millioner for etterlevelse av selskapets etiske retningslinjer. Millionbonusen ble utbetalt kort tid før Baksaas forklarte seg om VimpelCom-saken for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Ifølge Telenors årsrapport fikk Baksaas ekstrabonusen på 1,7 millioner kroner basert på en «holistisk vurdering av bærekraftige resultater og etterlevelse av Telenor Way». «Telenor Way» er benevnelsen på selskapets etiske retningslinjer, som legger vekt på antikorrupsjonsarbeid.

Nå virker denne bonusen smått absurd og hul. Det er vanskelig å se at Telenor, som har hatt tre representanter i VimpelCom-styret, ikke skal ha visst eller mistenkt hva som sannsynlig har foregått. Og det er opprørende for folk flest at så godt betalte ledere kan tillate seg ikke å fortelle hele sannheten når de svarer overfor våre folkevalgte. Dette er en sak som handler om tillit flere veier.

Næringsminister Monika Mæland mistet sin tillit til styreleder Svein Aaser da de nye opplysningene kom fram. Fredag måtte han gå. En kontant og forståelig avgjørelse fra ministeren. Og en interessant utvikling. I USA, som på mange måter leder an i kampen mot korrupsjon i verden, går diskusjonen nå høyt om ikke korrupsjonskriminaliteten skal følge personer, like mye som selskaper. Tidligere har konserner eller bedrifter fått en bot, en mer generell smekk, når de har blitt avslørt. Nå ønsker flere at direktører, konsernsjefer og styremedlemmer skal ansvarliggjøres og straffeforfølges.

Det kan være riktige innstrammingsgrep. Kanskje det får verdens forretningsledere til å våkne og ta denne kriminaliteten enda mer på alvor.